ΥΓΕΙΑ

Λιπώδης διήθηση ήπατος: Τα 3 επικίνδυνα προβλήματα που προκαλεί

Το λιπώδες ήπαρ, είναι ένα πολύ συχνό κλινικό σύμπτωμα που ανακαλύπτουμε τυχαία, μετά από μια εξέταση υπερήχου ή αξονικής-μαγνητικής τομογραφίας ή ακόμα και κατά την διενέργεια απλών αιματολογικών εξετάσεων.

Λιπώδης διήθηση ήπατος: Τα 3 επικίνδυνα προβλήματα που προκαλεί

Είναι δυνατόν να εμφανισθεί σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα, όμως είναι συχνότερα ανιχνεύσιμο στους ενήλικες άντρες. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συχνά και στα παιδιά, λόγω της αύξησης της συχνότητας της παιδικής παχυσαρκίας.

Τι είναι το λιπώδες ήπαρ ή αλλιώς η λιπώδης διήθηση του ήπατος;

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος σχετίζεται με αυξημένη σύνθεση λίπους στον οργανισμό και ιδιαίτερα στην περιοχή του ήπατος όπου αποθηκεύεται, συμπλέκεται με τον δικτυωτό ηπατικό ιστό και δημιουργεί ένα παχύ στρώμα λίπους που αγκαλιάζει το ήπαρ περίπου σαν γάντι. Το αποτέλεσμα είναι η δυσλειτουργία του οργάνου, το αυξημένο βάρος του και πολλές παρενέργειες του οργανισμού συνέπεια της κακής λειτουργίας του ήπατος.

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος δεν σχετίζεται πάντα και αποκλειστικά με την υψηλή κατανάλωση λίπους στην διατροφή. Σχετίζεται και με την υψηλή πρόσληψη θερμίδων γενικότερα που μπορεί να προέρχονται από λίπος, υδατάνθρακες, αλκοόλ ή γλυκόζη στο αίμα, ενώ παράλληλα και ταυτόχρονα το ίδιο το ήπαρ κάνει μια σειρά από λάθη :

• Συνθέτει και αποθηκεύει πολύ περισσότερο λίπος από ότι χρειάζεται.

• Διασπά πολύ λίγο λίπος για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό.

• Απορροφά πολύ λίπος σε μορφή τριγλυκεριδίων από το αίμα, άρα συνθέτει περισσότερο από το κανονικό.
Λιπώδες ήπαρ. Τα συχνότερα αιτία

Τα συχνότερα αίτια για την ανάπτυξη του λιπώδους ήπατος είναι :

• Έκθεση του ήπατος σε τοξικές ουσίες για μακρό χρονικό διάστημα. Τα φάρμακα και το αλκοόλ είναι οι συχνότερες ουσίες που μπορούν να δράσουν τοξικά. Η τοξικότητα αυτή φυσικά σχετίζεται με την δόση των ουσιών και με την χρονική διάρκεια δράσης τους : μεγαλύτερες δόσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σημαίνει μεγαλύτερη τοξικότητα.

• Το αυξημένο βάρος του σώματος και ιδιαίτερα το αυξημένο ποσοστό ενδοκοιλιακού λίπους στον οργανισμό. Η υπερφαγία και η υπερκατανάλωση λίπους και θερμίδων οδηγεί στην σύνθεση λίπους στα ενδοκοιλιακά λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα την εναπόθεση του στο συκώτι.

• Η αντίσταση στην ινσουλίνη που μπορεί να συμβαίνει σε διάφορες καταστάσεις ή νόσους, σε ορμονικές διαταραχές ή ενδοκρινολογικές παθήσεις, οδηγεί σε αυξημένη σύνθεση λίπους.

• Ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης τύπου I και τύπου II.

• Ο υποσιτισμός και η μακροχρόνια διατροφή που δεν περιέχει επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, όπως στην περίπτωση των πολύ αυστηρών χορτοφαγικών διαίτων, στην υποθρεψία λόγω κακοήθων νοσημάτων και στις εξαντλητικές δίαιτες.

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω το λιπώδες ήπαρ;

Στις περιπτώσεις όπου το αίτιο που προκάλεσε την λιπώδη διήθηση του ήπατος μπορεί να εξαλειφθεί, μπορούμε να :

• Απέχουμε πλήρως από το αλκοόλ και να ακολουθήσουμε διατροφή πλούσια σε όλα τα θρεπτικά συστατικά, στην περίπτωση που το αλκοόλ ευθύνεται για το λιπώδες ήπαρ.

• Να αλλάξουμε φαρμακευτική αγωγή ή να δοκιμάσουμε εναλλακτικές θεραπείες όπου είναι εφικτό.

• Να χάσουμε βάρος μέσω ισορροπημένης διατροφής και να περιορίζουμε σημαντικά την κατανάλωση λιπών.

• Να ρυθμίσουμε τον διαβήτη μας συνδυάζοντας σωστή δόση ινσουλίνης με την κατάλληληισορροπημένη διατροφή.

• Να εισάγουμε προοδευτικά σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών στο διαιτολόγιο μας, στην περίπτωση του υποσιτισμού, να σταματήσουμε κάθε είδους εξαντλητική δίαιτα ή αυστηρή χορτοφαγική διατροφή και να ακολουθήσουμε το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής ή ενός σωστά σχεδιασμένουχορτοφαγικού διαιτολογίου.

Νεστορή Βασιλική
Διαιτoλόγος Διατροφολόγος

diaitologia.gr