ΥΓΕΙΑ

Ισχυρό το γυναικείο φύλο από... μωρό

Κάποια γονίδια επιτρέπουν την καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στην μητέρα, τον πλακούντα και το θηλυκό έμβρυο.

Η ανισότητα αγόρι- κορίτσι φαίνεται να εκδηλώνεται από την κοιλιά μιας μαμάς. Τα κοριτσάκια φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικά κατά την εγκυμοσύνη, τον πρόωρο τοκετό αλλά και πιο μετά. Το αποτέλεσμα; Το ποσοστό θνησιμότητας αρσενικών βρεφών είναι πιο μεγάλο, σε αντίθεση με τα θηλυκά που έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης.

Ισχυρό το γυναικείο φύλο από... μωρό

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας (Αυστραλία) δημοσίευσε ένα άρθρο δίνοντας την δικιά της εξήγηση στην εφημερίδα Molecular Human Reproduction: υπάρχει διαφοροποίηση της ανάπτυξης του θηλυκού και αρσενικού εμβρύου καθώς επίσης και ο πλακούντας παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Ο πλακούντας είναι ένα μοναδικό και εφήμερο όργανο που συνδέει το έμβρυο με την μήτρα της μέλλουσας μητέρας. Μεταφέρει το οξυγόνο και όλες τις θρεπτικές ουσίες που έχει ανάγκη το μωρό και αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα και τα απόβλητα του μεταβολισμού που εκκρίνει.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα από 300 πλακούντες και ανέλυσαν τα γονίδια τους. Κατέληξαν ότι 140 γονίδια του πλακούντα εκφράζονται διαφορετικά στα αγόρια και στα κορίτσια. Η πλειοψηφία αυτών (κοντά το 60%) δεν αφορούν τα χρωμοσώματα Χ και Υ που καθορίζουν το φύλο. Αφορούν την μεταγραφή των γονιδίων, την αύξηση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τις ορμονικές λειτουργίες.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, δηλώνουν οι μελετητές, είναι ότι έχουμε δει μια έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του πλακούντα, τη διατήρηση της εγκυμοσύνης και την ανοσολογική ανοχή του εμβρύου, υψηλότερη στα κορίτσια». Φαίνεται λοιπόν ότι τα κορίτσια διαθέτουν έναν πιο επικοινωνιακό και αποτελεσματικό πλακούντα σε σχέση με τα αγόρια.