ΥΓΕΙΑ

Το αδυνάτισμα είναι καλό για την καρδιά μας

Όσο περνάει ο καιρός και δεν αποφασίζουμε να χάσουμε βάρος όλο και περισσότερα καρδιαγγειακά προβλήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους.Το αδυνάτισμα, έστω για μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς να έχουμε ιδιαίτερη διαφορά στο βάρος μας, μπορεί να αποδειχτεί ευεργετικό για την καρδιά και τις αρτηρίες σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτό το σημαντικό μήνυμα προσπαθεί να διαδώσει η καινούρια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική εφημερίδα The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Το αδυνάτισμα είναι καλό για την καρδιά μας

Ο καθηγητής John Deanfield, εισηγητής της έρευνας, δηλώνει ότι οι έρευνες που έγιναν έδειξαν τα ευεργετικά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της απώλειας βάρους ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Το σημαντικό είναι ότι τα ίδια αποτελέσματα μπορεί να έχει και κάποιος που δεν έχασε πολλά κιλά ή τα έχασε για μικρό χρονικό διάστημα.

Για αυτή την έρευνα, οι μελετητές (από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου) παρακολούθησαν πάνω από 1.300 άτομα από την γέννηση τους. Σκοπός της έρευνας ήταν να αναλύσουν την συσχέτιση της εξέλιξης της καμπύλης βάρους στον χρόνο με τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων μετά τα 60 χρόνια.

Το ύψος και το βάρος κάθε εθελοντή μετρήθηκε 5 φορές κατά την παιδική ηλικία και έπειτα 4 φορές κατά τα 36-64 χρόνια για να μπορέσουν να χωρίσουν τις εξής κατηγορίες: ασθενείς με φυσιολογικό βάρος, παχύσαρκους και υπέρβαρους. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 60 και 64 ετών, με τα μέτρα της υπέρτασης, του διαβήτη και του πάχους του τοιχώματος των αρτηριών.

Το πόρισμα; Όσο δεν παίρνουμε την απόφαση να αδυνατίσουμε, τόσο πιο πολύ κινδυνεύουμε (ακόμα και μακροπρόθεσμα) από κάποια καρδιαγγειακή πάθηση. Απεναντίας αν αλλάξουμε κατηγορία βάρους μπορούμε να δούμε άμεσα τα ευεργετικά αποτελέσματα της προσπάθειας μας.

Διαβάστε ακόμη:

Τα φρούτα του καλοκαιρού και οι θερμίδες τους

Τελικά το πρωινό μας βοηθά να χάσουμε κιλά;