ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά το πρωινό μας βοηθά να χάσουμε κιλά;

Πολύς λόγος γίνεται για την αξία του πρωινού στη διατροφή μας, όσοι όμως το παραλείπουν κινδυνεύουν να φορτωθούν παραπανίσια κιλά;

Τελικά το πρωινό μας βοηθά να χάσουμε κιλά;

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition ρίχνει περισσότερο φως στη συμβολή του πρώτου γεύματος της ημέρας 8στη δίαιτα.

Παλαιότερες μελέτες που αφορούσαν σε αυτό ακριβώς το ζήτημα απέδωσαν αντικρουόμενα αποτελέσματα, με ορισμένες από αυτές να δείχνουν ότι το πρωινό μας βοηθά να χάσουμε βάρος και άλλες να δείχνουν το αντίθετο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή διάρκειας 16 εβδομάδων. Στη μελέτη συμμετείχαν 309 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα ηλικίας 20-65 ετών που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: κάποιοι από αυτούς έπρεπε να τρώνε καθημερινά πρωινό πριν τις 10 το πρωί, κάποιοι δεν έπρεπε να φάνε τίποτα μέχρι τις 11 το πρωί και κάποιοι δεν έλαβαν καθόλου οδηγίες από τους ερευνητές (44 άτομα που είχαν δηλώσει ότι δεν τρώνε σχεδόν ποτέ πρωινό και 52 άτομα που είχαν δηλώσει πως τρώνε σχεδόν πάντα πρωινό).

Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παράλειψη του πρωινού δεν επηρέασε καθόλου το βάρος των συμμετεχόντων. Παράλληλα, ούτε όσοι έτρωγαν καθημερινά πρωινό έχασαν ή πήραν κιλά.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η νέα μελέτη δεν αποτελεί προτροπή να παραλείπουμε το πρωινό ούτε να υποτιμήσουμε τη διατροφική αξία του.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ποιο είναι το πιο παχυντικό πρωινό
Τα παιδιά τρώνε 4,5 κιλά ζάχαρη ετησίως από τα δημητριακά στο πρωινό
Αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη όταν παραλείπουμε το πρωινό