ΥΓΕΙΑ

Τα 4 απλά και συνηθισμένα συμπτώματα του καρκίνου στο πάγκρεας

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο που περιβάλλεται από άλλα ζωτικά όργανα αλλά και βρίσκεται σε στενή επαφή με πάρα πολύ σημαντικές αρτηρίες και φλέβες της κοιλιάς.

Τα 4 απλά και συνηθισμένα συμπτώματα του καρκίνου στο πάγκρεας

Οι όγκοι του παγκρέατος τις περισσότερες φορές δεν γίνονται αντιληπτοί νωρίς γιατί τα συμπτώματά τους αποδίδονται για πολύ καιρό σε δυσπεψία, γαστρίτιδα, χολολιθίαση ή και οσφυαλγία.

Η εγχείρηση που χρειάζεται για να αφαιρεθεί ένας όγκος της κεφαλής του παγκρέατος (η λεγόμενη εγχείρηση Whipple) είναι αυτή που απαιτεί τη μεγαλύτερη εμπειρία και ειδική εκπαίδευση από οποιαδήποτε άλλη εγχείρηση στην κοιλιά - είναι μακράν η τεχνικά απαιτητικότερη.

Ακριβώς γιατί αυτή η συγκεκριμένη ειδική εμπειρία είναι σπάνια, πάνω από το 95% των όγκων αυτών ονομάζονται ανεγχείρητοι από τους περισσότερους χειρουργούς. Φυσικά μπορεί όντως να είναι ανεγχείρητοι, εάν π.χ. έχουν δώσει ήδη μεταστάσεις, αλλά υπάρχουν και άλλοι όγκοι που ονομάζονται ανεγχείρητοι διότι μπορεί να είναι μεγάλοι σε μέγεθος ή διότι επεκτείνονται προς το δωδεκαδάκτυλο ή προς μεγάλες αρτηρίες και φλέβες.

Έχουμε πλέον αναπτύξει μεθόδους ώστε να μετατρέπουμε αρχικά ανεγχείρητους όγκους σε εγχειρήσιμους ή να αφαιρούμε όταν χρειάζεται τις φλέβες αυτές, αντικαθιστώντας τις με μοσχεύματα. Συγχρόνως, διενεργούμε πολύ εκτεταμένο λεμφαδενικό καθαρισμό όλης της περιοχής ώστε να μεγιστοποιηθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Δρ. Γρηγόριος Τσιώτος
Χειρουργός