ΥΓΕΙΑ

Νέα μέθοδος θεραπείας προσθέτει χρόνια σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη

Σε μια σημαντική για το μέλλον της αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη ανακάλυψη προέβη ο δρ Christopher J. Sweeney του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber του Κέντρου Lank Ουρογεννητικής Ογκολογίας στην Βοστώνη γων ΗΠΑ.

Νέα μέθοδος θεραπείας προσθέτει χρόνια σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη

Ο δρ Sweeney πραγματοποίησε κλινική μελέτη σε 790 άντρες που είχαν διαγνωστεί με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη. Από το 1950 μέχρι και σήμερα, αυτές οι περιπτώσεις, εφόσον η διάγνωση γινόταν στα πρώτα στάδια του καρκίνου, αντιμετωπίζονταν αρχικά με ορμονοθεραπεία προκειμένου να μειωθούν τα ανδρογόνα στον οργανισμό του ασθενή. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου χρησιμοποιεί τις ορμόνες για να εξαπλωθεί.

Οι περισσότεροι όγκοι, ωστόσο, εντέλει ξεπερνούσαν την "ανάγκη" τους για αυτές τις ορμόνες προκειμένου να αναπτυχθούν και να κάνουν μετάσταση σε άλλα όργανα. Μέχρι τώρα, ο ασθενής ξεκινούσε χημειοθεραπείες μόνο από τη στιγμή που ο καρκίνος του προστάτη ξεπερνούσε την ορμονοθεραπεία.

Στην κλινική μελέτη του δρ Sweeney όλοι οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν κανονικά με ορμονοθεραπεία, αλλά οι μισοί εξ' αυτών έκαναν από την πρώτη στιγμή και χημειοθεραπεία (με το φάρμακο docetaxel) ταυτόχρονα με την ορμονοθεραπεία. Η έρευνα έδειξε ότι, στους 29 μήνες που ακολούθησαν, οι άντρες που ανήκαν στην δεύτερη ομάδα είχαν, σύμφωνα με τις προβλέψεις των γιατρών, περίπου έναν χρόνο ζωής (12 μήνες) παραπάνω σε σύγκριση με εκείνους που αρχικά έκαναν μόνο ορμονοθεραπεία.

Μάλιστα, εκείνοι οι άντρες που ο καρκίνος του προστάτη έκανε μετάσταση σε άλλα όργανα ή στα κόκαλα, είχαν ακόμα μεγαλύτερη θετική επίδραση από την ταυτόχρονη επίδραση ορμονοθεραπείας και χημειοθεραπείας από την πρώτη στιγμή. Σε αυτούς, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η νέα μέθοδος τους προσέδωσε κατά μέσο όρο επιπλέον 17 μήνες ζωής.

Ο δρ Sweeney παρουσίασε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικής Ογκολογίας που έγινε στο Σικάγο.

Διαβάστε επίσης:

Επιτυχής η ανοσοθεραπεία και για τον καρκίνο του τραχήλου

Καρκίνος του πνεύμονα: μελέτη για την αξιολόγηση ανοσοθεραπείας από την Merck

Το μάνγκο "μαγεύει" ακόμα και τον καρκίνο

Το ρόφημα που βάζει φρένο στον καρκίνο του παγκρέατος