ΥΓΕΙΑ

Και όμως, υπάρχει τρόπος να αποφύγετε το φούσκωμα & τα αέρια!

Τα αέρια και το φούσκωμα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή σας. Το οφείλετε στον εαυτό σας να αντιμετωπίσετε άμεσα τα συμπτώματα αυτά αντί να νιώθετε ντροπή!

Και όμως, υπάρχει τρόπος να αποφύγετε το φούσκωμα & τα αέρια!

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αέρια σώματος και το φούσκωμα, δεν είναι απαραίτητο να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος, αν και όπως και να έχει η κατάσταση αυτή είναι άκρως ενοχλητική, επώδυνη ή και δυσάρεστη.

Tα πιο κοινά συμπτώματα των αερίων είναι το φούσκωμα, ο τυμπανισμός, το κοιλιακό άλγος και το ρέψιμο. Ωστόσο, δεν τα παρουσιάζουν όλοι αυτά τα συμπτώματα. Οι καθοριστικοί παράγοντες είναι πιθανώς η ποσότητα των παραγόμενων αερίων, η ποσότητα των απορροφούμενων λιπαρών οξέων και η ευαισθησία ενός ατόμου στα αέρια του παχέος εντέρου.

Το φούσκωμα και τα αέρια του σώματος μπορεί να οφείλονται σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σε δυσκοιλιότητα, σε δυσανεξία σε ορισμένες τροφές πχ στη λακτόζη, σε απότομη αλλαγή τροφών στο διαιτολόγιό μας ή από κάποια δίαιτα που κάνουμε, στο στρες, στο κάπνισμα ή σε φαρμακευτική αγωγή.

Τι μπορείτε να κάνετε:

• Αποφεύγετε τροφές που φουσκώνουν όπως όσπρια, αγκινάρες, λαχανάκια Βρυξελών, μπρόκολο, κουνουπίδι, ανθρακούχα ποτά, μπίρα, πολλά υποκατάστατα ζάχαρης , γάλα, μαλακό τυρί, παγωτά
• Να τρώτε και να μασάτε αργά
• Αποφύγετε το πολύ αλάτι από το διαιτολόγιό σας
• Το περπάτημα και η ελαφριά άσκηση βοηθά σημαντικά
• Χρησιμοποιείστε σκευάσματα που περιέχουν αποκλειστικά και μόνο σιμεθικόνη , όπως είναι το Dulcogas.

To Dulcogas με σιμεθικόνη έχει άριστο προφίλ ασφάλειας εφόσον δρα φυσικά και γρήγορα ( λιγότερο από 15 λεπτά) και δεν απορροφάται από τον οργανισμό. Γι' αυτό είναι κατάλληλο για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες από 6 ετών (για εγκύους, στη γαλουχία , διαβητικούς) και συνιστάται από την Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών. Το Dulcogas μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με άριστα αποτελέσματα από όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, ΣΕΕ και από όσους κάνουν χρήση υπακτικών και σπασμολυτικών.

Εάν τα συμπτώματα παραμένουν ή παρατηρήσετε κάποια σημαντική αλλαγή στο σώμα σας καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ειδικό.

Δρ.Στάθης Σκληρός MD, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Δ/ντής Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας