ΥΓΕΙΑ

Αδιαμφισβήτητη πλέον η σύνδεση του διαβήτη με την υπνική άπνοια

Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ επάνω στην πιθανή σύνδεση της υπνικής άπνοιας και του διαβήτη αποκάλυψε με σαφή τρόπο ότι όντως υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο παλαιότερες, μικρότερες έρευνες που είχαν φτάσει σε παρόμοια αποτελέσματα.

Αδιαμφισβήτητη πλέον η σύνδεση του διαβήτη με την υπνική άπνοια

Πρόκειται για έρευνα σε δείγμα 8.678 ατόμων με συμπτώματα υπνικής άπνοιας που δεν είχαν ωστόσο διαβήτη και τους οποίους οι ερευνητές υπέβαλαν σε τεστ διάγνωσης υπνικών διαταραχών από το 1994 έως το 2010 και εν συνεχεία συνέχισαν να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας τους μέχρι και τον Μάιο του 2011.

Η υπνική άπνοια των συμμετεχόντων μετρήθηκε σε μια ειδική κλίμακα έντασης/σοβαρότητας με τα αρχικά AHI (apnea-hypopnea index). Οι ασθενείς με AHI μικρότερη του 5 θεωρήθηκε ότι -παρά τα ελαφρά συμπτώματά τους- δεν είχαν καθόλου υπνική άπνοια, εκείνοι με AHI από 5 έως 14,9 θεωρήθηκαν ως πάσχοντες από ήπια μορφή άπνοιας, όσοι είχαν AHI από 15 έως 30 ως πάσχοντες από μέτρια υπνική άπνοια και όσοι είχαν AHI άνω του 30 θεωρήθηκε ότι έπασχαν από σοβαρή μορφή άπνοιας.

Κατά την περίοδο που διήρκεσε η έρευνα, το 11,7% των συμμετεχόντων ανέπτυξε διαβήτη. Στην ανάλυση που ακολούθησε, λήφθηκαν υπόψιν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην υπνική άπνοια, όπως η διάρκεια ύπνου REM, ο αποκορεσμός οξυγόνου και η στέρηση ύπνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της υπνικής άπνοιας και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες με AHI>30 (σοβαρή υπνική άπνοια) είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που είχαν ΑΗΙ<5 (καθόλου άπνοια). Οι άντρες με ήπια ή μέτρια μορφή υπνικής άπνοιας είχαν 23% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη σε σχέση με όσους δεν έπασχαν από υπνική άπνοια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine της Αμερικανικής Θωρακικής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

Οριστική λύση στο ροχαλητό και την υπνική άπνοια

Μέχρι και απώλεια ακοής φέρνει η υπνική άπνοια

Δέκα σημάδια ότι το ροχαλητό του παιδιού κρύβει σοβαρό πρόβλημα

Κίνδυνος-θάνατος η υπνική άπνοια για τις έγκυες