ΥΓΕΙΑ

Πώς να αποφύγετε το έμφραγμα σε κάθε ηλικία

Φαίνεται πως η καρδιά μας «συγχωρεί» τα λάθη του παρελθόντος...

Πώς να αποφύγετε το έμφραγμα σε κάθε ηλικία

Ερευνητές από το αμερικανικό Northwestern University διαπίστωσαν ότι μπορούμε να μειώσουμε δραματικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κάνοντας μερικές αλλαγές στις συνήθειές μας ακόμη και μετά τα 30 ή τα 40.

Η μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Circulation καταδεικνύει ότι οι ενήλικες που διανύουν την τρίτη και την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους μπορούν να ελέγξουν ή και να αντιστρέψουν τη φυσική εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου, εάν αποφασίσουν να αντικαταστήσουν τις κακές συνήθειες που καταστρέφουν την καρδιά τους.

«Ποτέ δεν είναι αργά. Κανείς δεν είναι καταδικασμένος εάν έχει υιοθετήσει ανθυγιεινές συνήθειες σε νεαρή ηλικία. Υπάρχει πάντα περιθώριο για αλλαγές ώστε να ωφελήσουμε την καρδιά μας», δηλώνει η Bonnie Spring, επικεφαλής της σχετικής μελέτης.

Από την άλλη, βέβαια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για όσους εγκαταλείπουν τις υγιεινές τους συνήθειες με την πάροδο των ετών, οι βλάβες στις στεφανιαίες αρτηρίες είναι μετρήσιμα καταστροφικές.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις καθημερινές συνήθειες και την κατάσταση των στεφανιαίων αρτηριών σε περισσότερα από 5.000 άτομα. Έγινε μια πρώτη αξιολόγηση στους συμμετέχοντες (αρχική ηλικία 18-30 ετών) και μία ακόμη 20 χρόνια μετά.

Οι ευνοϊκοί παράγοντες που αξιολογήθηκαν ήταν: ο χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος, η αποχή από το κάπνισμα, η συστηματική γυμναστική, η ισορροπημένη διατροφή και η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ.

Όσες περισσότερες από αυτές τις συνήθειες είχαν υιοθετήσει οι συμμετέχοντες, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος ασβεστοποίησης και σκλήρυνσης των αρτηριών – βασικοί δείκτες του κινδύνου καρδιαγγειακών επιπλοκών.