ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Αυξημένος ο κίνδυνος για τα υποσιτισμένα παιδιά

Νέα έκθεση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension του Αμερικανικού Συλλόγου για την Καρδιά δείχνει ότι τα υποσιτισμένα παιδιά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης στη μετέπειτα ζωή τους.

Υπέρταση: Αυξημένος ο κίνδυνος για τα υποσιτισμένα παιδιά

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο UWI της Τζαμάικα υποστηρίζουν ότι η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών μέχρι τα πέντε χρόνια της ζωής του παιδιού έχει σαν αποτέλεσμα την ελλιπή ανάπτυξη της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, παράγοντες που συμβάλλουν στο μελλοντικό κίνδυνο υπέρτασης.

Εάν οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού δεν καλύπτονται στα πρώτα χρόνια της ζωής, όταν διαμορφώνονται τα ζωτικά όργανα του σώματος, οι επιπτώσεις είναι μακροχρόνιες και μη αναστρέψιμες, δηλώνουν οι ερευνητές.

Η σχετική μελέτη περιελάμβανε 116 ενήλικες με μέση ηλικία τα 29 έτη. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν λάβει θεραπεία στα παιδικά τους χρόνια λόγω έλλειψης βασικών θρεπτικών συστατικών.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τους δείκτες αρτηριακής πίεσης για όλους τους συμμετέχοντες και εντόπισαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των υγιών συμμετεχόντων και όσων είχαν ιστορικό υποσιτισμού.

Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν ότι η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών στα πρώτα χρόνια της ζωής έχει σημαντικότατο αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς ακόμη και πολλά χρόνια μετά.