ΥΓΕΙΑ

Νέα ελπίδα στον αγώνα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Ερευνητές από την σχολή Οδοντιατρικής McGill στον Καναδά υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα μελατονίνης ενδυναμώνουν τα οστά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με πρόσφατη από κοινού έρευνα που έκαναν με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

Νέα ελπίδα στον αγώνα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Τα οστά αναπτύσσονται με τη βοήθεια ορισμένων κυττάρων, τα οποία είναι γνωστά ως οστεοβλάστες και αποδυναμώνονται από άλλα κύτταρα που ονομάζονται οστεοκλάστες. Καθώς μεγαλώνουμε, κοιμόμαστε λιγότερο, και έτσι τα κύτταρα που "αποδομούν" τα οστά είναι πιο δραστήρια.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες έδωσαν συμπληρώματα μελατονίνης σε ποντίκια – πειραματόζωα, τα οποία ήταν σε προχωρημένη ηλικία (22 μηνών – το αντίστοιχο ανθρώπου ηλικίας 60 ετών) με αποτέλεσμα τα οστά τους να είναι αποδυναμωμένα.

Διαπιστώθηκε ότι μέσω της αγωγής με μελατονίνη (διάρκειας 10 εβδομάδων - το αντίστοιχο 6 χρόνων στους ανθρώπους) τα οστά των ποντικιών ενδυναμώθηκαν, απέκτησαν μεγαλύτερη πυκνότητα, έγιναν λιγότερο εύθραυστα και περισσότερο εύκαμπτα.

Είναι γνωστό ότι η μελατονίνη ρυθμίζει καλύτερα τους κιρκαδικούς ρυθμούς (το "εσωτερικό ρολόι") του ανθρώπου και αυτή ακριβώς ήταν η έμπνευση των επιστημόνων για την συγκεκριμένη έρευνα.

Με το να ρυθμίσουν καλύτερα τον κύκλο ύπνου των πειραματόζωων, πέτυχαν να περιορίσουν την δραστηριότητα των οστεοκλαστών και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την υγεία των οστών.

Διαβάστε επίσης:

Οι 5 πιο απλές στρατηγικές πρόληψης της οστεοπόρωσης

Προλάβετε την οστεοπόρωση σε 8 βήματα

Τι συμβαίνει όταν δεν παίρνουμε ασβέστιο κάθε μέρα στη διατροφή μας

Η άσκηση ο καλύτερος σύμμαχος στην οστεοπόρωση