ΥΓΕΙΑ

Προσοχή στις καφέ κηλίδες στο στήθος και την πλάτη μετά τη θάλασσα

Η εμφάνιση καφέ κηλίδων στο θώρακα και την πλάτη, δεν είναι απλοί λεκέδες από τον ήλιο. Εμφανίζονται λίγο καιρό μετά τα καλοκαιρινά μπάνια στη θάλασσα και θυμίζουν λίγο το ξεφλούδισμα τους δέρματος μετά από ηλιακό έγκαυμα.

Προσοχή στις καφέ κηλίδες στο στήθος και την πλάτη μετά τη θάλασσα

Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που οφείλεται σε μύκητες! Η πάθηση ονομάζεται ποικιλόχρους πιτυρίαση, μια μυκητίαση που εμφανίζεται συχνά το καλοκαίρι σε ορισμένα νέα κυρίως άτομα, από τη ζέστη και τον ήλιο.

Οφείλεται σ' έναν μύκητα, τον Malassesia furfur που συναντάται στη συνήθη χλωρίδα της επιδερμίδας, ο οποίος μεταβαίνει σε παθογενή κατάσταση προκαλώντας αυτή τη δερματοπάθεια λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως:

• Λιπίδια από τους σμηγματογόνους αδένες,

• Έκκριση ιδρώτα,

• Ζέστη και υγρασία,

• Ορμονική διαταραχή,

• Γενετική προδιάθεση,

• Ανοσολογικές διαταραχές,

• Χρήση ελαιωδών παρασκευασμάτων για το σώμα

Αυτή η μυκητίαση έχει αυξημένο ποσοστό υποτροπών και το τριχωτό της κεφαλής είναι ο τόπος ανάπτυξης των παθογόνων μυκήτων.
Οι ασθενείς ανησυχούν ότι μπορεί αυτή η μυκητίαση είναι μεταδοτική, αλλά θα πρέπει να ξέρουν ότι η ποικιλόχρους πιτυράιση δεν μεταδίδεται, αλλά υποτροπιάζει και το τριχωτό της κεφαλής είναι ο τόπος ανάπτυξης των παθογόνων μυκήτων.

Όταν οι ασθενεις τρίβουν αυτές τις κηλίδες, τότε "ξεφλουδίζει" το δέρμα και θυμίζει τις νιφάδες της πιτυρίδας.

Η διάγνωση θα πρέπει να γίνει από δερματολόγο, ο οποίος θα συστήσει τη χρήση τοπικών αντιμυτιασικών και κατάλληλων καθαριστικών.

Η θεραπεία πρέπει να γίνεται σχολαστικά και ο ασθενής να είναι ιδιατερα προσεκτικός γιατί η ποικιλόχρους πιτυρίαση μπορεί να γίνει χρόνια παθολογική κατάσταση.