ΥΓΕΙΑ

Αυτό που αγνοούν οι γυναίκες και θέτει σε κίνδυνο την καρδιακή τους υγεία

Μια νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Ottawa Heart στον Καναδά δείχνει ότι η πλειοψηφία των γυναικών δεν γνωρίζει τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου της καρδιακής νόσου και πως ένα ανησυχητικό ποσοστό αγνοεί ακόμα και τα την κατάσταση της προσωπικής του καρδιακής υγείας.

Αυτό που αγνοούν οι γυναίκες και θέτει σε κίνδυνο την καρδιακή τους υγεία

Στην έρευνα που διεξήχθη το 2013 συμμετείχαν συνολικά 1.654 γυναίκες ηλικίας 25 ετών και πάνω. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου οι μισές από αυτές δεν αναγνώρισαν το κάπνισμα ως ένα παράγοντα καρδιακής νόσου και πως λιγότερες από το 25% ανέφεραν την υπέρταση ή την υψηλή χοληστερόλη στην ίδια ερώτηση. Επίσης, λιγότερες από τις μισές γυναίκες γνωρίζουν τα κύρια συμπτώματα της καρδιακής νόσου.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να τους παρουσιαστεί πρόβλημα με την καρδιά χωρίς να το περιμένουν είναι εκείνες που θεωρούν πως δεν διατρέχουν κανέναν τέτοιο κίνδυνο, επειδή η καρδιακή νόσος είναι συχνότερη στους άντρες. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 80% των γυναικών που είχαν περιορισμένες γνώσεις σχετικά με την καρδιακή νόσο ήταν πεπεισμένες ότι ήταν "πολύ καλά ενημερωμένες" σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχει η καρδιακή τους υγεία.

Επιπλέον, το 35% των γυναικών με καρδιαγγειακή νόσο, αντιμετώπισαν ένα σύμπτωμα/συμβάν που βίωσαν πρόσφατα, ως ένα "μεμονωμένο γεγονός", το οποίο πλέον έχει περάσει ανεπιστρεπτί και επέστρεψαν στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες που είχαν πριν από το συμβάν αυτό.

Τέλος, όταν πρόκειται να ενημερωθεί σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις, η πλειοψηφία των γυναικών επιλέγει την συμβουλή του γιατρού τους, αλλά μόνο οι μισές ανέφεραν ότι όντως τον είχαν ρωτήσει σχετικά ή ότι ο γιατρός τους είχε συζητήσει μαζί τους αναφορικά με δράσεις πρόληψης και αλλαγή του τρόπου ζωής τους κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Canadian Journal of Cardiology (CJC).

Διαβάστε επίσης:

Ο πιο απολαυστικός τρόπος να προστατεύσετε την καρδιά σας

Ακόμα και η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ είναι επικίνδυνη για την καρδιά

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ένας παράγοντας κινδύνου κρύβεται στην κουζίνα σας

Οι 5 τροφές που θα σας σώσουν από υπέρταση και έμφραγμα