ΥΓΕΙΑ

Ακόμα και η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ είναι επικίνδυνη για την καρδιά

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMJ (British Medical Journal) αντικρούει παλαιότερες έρευνες που υποστήριζαν ότι η ελαφριά/περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς.

Ακόμα και η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ είναι επικίνδυνη για την καρδιά

Ερευνητές από την σχολή ιατρικής Perelman στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, μαζί με 155 συναδέλφους τους από τη Μ. Βρετανία, τη Β. Αμερική και την Αυστραλία, ανέλυσαν στοιχεία 56 επιμέρους επιδημιολογικών ερευνών, με συνολικό δείγμα 260.000 ανθρώπων ευρωπαϊκής προέλευσης.

Με δεδομένο ότι η "περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ" αντιστοιχεί σε 17-23ml ημερησίως ή περίπου ένα ποτήρι κρασί (χωρητικότητας 175ml), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο και κατανάλωναν 17% λιγότερο αλκοόλ εβδομαδιαίως, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπεριφορά που οδηγεί στην μέθη και πιο πιθανό να πάψουν να καταναλώνουν αλκοόλ εντελώς, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν το συγκεκριμένο γονίδιο.

Επίσης διαπίστωσαν ότι η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ ακόμα και στους ανθρώπους που πίνουν περιστασιακά και περιορισμένη ποσότητα οδηγεί σε καλύτερη καρδιακή υγεία.

"Τα τελευταία χρόνια, μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την καρδιά, και ότι η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να παρέχει ακόμη και κάποιο όφελος στην καρδιά και αυτό έχει οδηγήσει κάποιους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η μέτρια κατανάλωση είναι καλή για την υγεία τους, ακόμη και για την μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων", υποστηρίζει ο Michael Holmes, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Η συγκεκριμένη έρευνα εστίασε στην εξέταση της καρδιακής υγείας των ανθρώπων που φέρουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου "αλκοολική αφυδρογονάση 1Β" (ADH1B), το οποίο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που βοηθάει να διασπάσει το αλκοόλ στο αίμα πιο γρήγορα από ό,τι σε μη φορείς το γονιδίου.

Η ταχεία διάσπαση προκαλεί ναυτία, έξαψη, και άλλα συμπτώματα και συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το γονίδιο αυτό ως δείκτη χαμηλότερης κατανάλωσης αλκοόλ, και από εκεί βρέθηκαν οι δεσμοί μεταξύ χαμηλότερης κατανάλωσης και βελτίωσης της υγείας της καρδιάς.

Διαβάστε επίσης:

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ένας παράγοντας κινδύνου κρύβεται στην κουζίνα σας

Πονοκέφαλος: Πότε είναι σύμπτωμα «κρυφής» πάθησης

Οι τροφές που βάζουν... φωτιά στο στομάχι σας

Μάθετε τα σημάδια που δείχνουν καρκίνο στο συκώτι