ΥΓΕΙΑ

Καρδιακή νόσος: Οι 7 κανόνες προστασίας ειδικά για γυναίκες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Καρδιακή νόσος: Οι 7 κανόνες προστασίας ειδικά για γυναίκες
Bigstock

“Πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου. Η κατανόηση ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν μοναδικούς παράγοντες κινδύνου και μπορεί να εμφανίσουν μη τυπικά συμπτώματα είναι καίριας σημασίας για την καταπολέμηση της καρδιακής νόσου στις γυναίκες”, λέει η δρ. Kaveeta Vasisht, αναπληρώτρια επίτροπος του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την Υγεία των Γυναικών.

Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται για όλους όσο μεγαλώνουμε. Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση, αλλά και οι νεαρότερες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν καρδιακή νόσο.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να μειώσετε τον κίνδυνο και να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις για την υγεία σας. Ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν προς αυτόν τον στόχο:

1. Γνωρίστε τους παράγοντες κινδύνου σας

9 στις 10 γυναίκες έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο. Αυτοί είναι:

  • υπέρταση
  • υψηλή χοληστερόλη
  • διαβήτης
  • κάπνισμα
  • οικογενειακό ιστορικό πρόωρης καρδιακής νόσου

Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης και προδιαβήτη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Με εξαίρεση το οικογενειακό ιστορικό, μπορείτε να τροποποιήσετε τους άλλους παράγοντες κινδύνου για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

2. Διαχειριστείτε τις τρέχουσες καταστάσεις υγείας

Μην αφήνετε αθεράπευτο τον διαβήτη, την υπέρταση και την υψηλή χοληστερόλη. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να καταρτίσετε το καλύτερο σχέδιο θεραπείας για εσάς προσωπικά.

3. Αναγνωρίστε τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής

Καλέστε το 166 μόλις αντιληφθείτε πρόβλημα. Γνωρίστε ότι τα συμπτώματα στις γυναίκες μπορεί να είναι ίδια ή διαφορετικά με αυτά στους άνδρες.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πόνος ή αίσθημα σφιξίματος στο στήθος, το χέρι(α), τον λαιμό, το σαγόνι, την πλάτη ή την κοιλιά
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • ναυτία/έμετος
  • ζαλάδα
  • υπερβολική κόπωση
  • κρύος ιδρώτας

Όπως και στους άνδρες, το πιο κοινό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής είναι η δυσφορία στο στήθος. Μπορείς όμως να έχετε έμφραγμα χωρίς πόνο ή πίεση στο στήθος. Και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν άλλα συμπτώματα, όπως πόνο στην πλάτη, πόνο στη γνάθο, δύσπνοια, δυσπεψία και ναυτία/έμετο.

Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα και υποψιάζεστε ότι έχετε καρδιακή προσβολή, καλέστε το 166. Καλέστε ακόμα κι αν δεν είστε σίγουρες, θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας.

4. Τακτική σωματική δραστηριότητα και υγιές βάρος

Δεν χρειάζεται να... λιώνετε στο γυμναστήριο. Ακόμα και το απλό περπάτημα μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το πόση δραστηριότητα είναι κατάλληλη για εσάς.

5. Κάντε υγιεινές επιλογές τροφίμων για την καρδιά

Για παράδειγμα, μπορείτε να τρώτε φρούτα και λαχανικά με κάθε γεύμα. Περιορίστε τα κορεσμένα λίπη και τα πρόσθετα σάκχαρα και τρώτε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως. Επιλέξτε τα πιο άπαχα διαθέσιμα κομμάτια κρέατος και μαγειρέψτε τα με υγιεινούς τρόπους.

Ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων σχετικά με τα μεγέθη μερίδας και το περιεχόμενο σε νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη. Και πάλι, μιλήστε με τον γιατρό σας ή με διατροφολόγο για πιο λεπτομερείς συμβουλές.

6. Να ξέρετε ότι η καθημερινή χρήση ασπιρίνης δεν είναι σωστή για όλους

Μιλήστε με τον γιατρό σας προτού χρησιμοποιήσετε ασπιρίνη για την πρόληψη καρδιακών προσβολών.

7. Εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να το κόψετε

Το κάπνισμα επηρεάζει την υγεία της καρδιάς. Ρωτήστε τον γιατρό σας για τις διαθέσιμες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.

Εμμηνόπαυση και ορμονοθεραπεία

Η εμμηνόπαυση δεν προκαλεί καρδιακές παθήσεις. Αλλά η μείωση των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες στην αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου, ειδικά για τις γυναίκες.

Άλλοι κίνδυνοι, όπως η αύξηση βάρους, μπορεί επίσης να αυξηθούν κατά την εμμηνόπαυση.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα προβλήματα που έχουν οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, ο FDA δεν έχει εγκρίνει καμία θεραπεία υποκατάστασης ορμονών οιστρογόνων συγκεκριμένα για την μείωση των καρδιακών παθήσεων.

Πηγή: fda.gov