ΥΓΕΙΑ

Η τακτική σωματική άσκηση προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Aging Neuroscience, η σωματική άσκηση μπορεί να διατηρήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε εγρήγορση και να προστατεύσει το άτομο από τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η τακτική σωματική άσκηση προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες από την κλινική "Cleveland" στο Οχάιο των ΗΠΑ εξέτασαν τις περιπτώσεις 100 ανδρών και γυναικών ηλικίας από 65 έως 89 χρόνων, εκ των οποίων αρκετοί είχαν οικογενειακό ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο ονομάζεται "APOE epsilon4" ή "e4", παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ. Γενετικά τεστ στους συμμετέχοντες της νέας έρευνας, έδειξαν ότι οι μισοί από αυτούς είχαν το συγκεκριμένο γονίδιο.

Σκοπός της έρευνας ήταν να προσδιοριστεί το αν επαληθεύεται η υπόθεση ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ επιταχύνει την ατροφία του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο του ανθρώπου. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δώσουν πληροφορίες σχετικά με το πόσο συχνά γυμνάζονται/ασκούνται.

Διαπίστωσαν ότι οι μισοί από αυτούς δεν ασκούνταν καθόλου, ενώ οι υπόλοιποι μισοί ασκούνταν περιοδικά κάνοντας μακρινούς περιπάτους, ελαφρύ τρέξιμο ή άλλες ασκήσεις μερικές φορές την εβδομάδα.

Στη συνέχεια χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 4 γκρουπ, ανάλογα με το αν έχουν ή όχι το γονίδιο e4 και το αν ασκούνταν τακτικά. Πραγματοποίησαν επίσης μαγνητικές τομογραφίες στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων και μετά την πάροδο 18 μηνών, επανέλαβαν τις μετρήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μέλη της ομάδας που είχαν το γονίδιο e4 και δεν ασκούνταν καθόλου, είχαν παρουσιάσει σημαντική μείωση στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου τους σε ποσοστό 3%.

Τα μέλη της ομάδας που είχαν το γονίδιο e4 αλλά ασκούνταν τακτικά, δεν παρουσίασαν σχεδόν καθόλου μείωση στον ιππόκαμπο. Το ίδιο συνέβη και στα μέλη των δύο υπόλοιπων ομάδων, τα οποία δεν είχαν το γονίδιο e4.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν γενετική προδιάθεση για να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ, καθυστερούν τα συμπτώματα της νόσου όταν ασκούνται τακτικά.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο πρέπει να γυμνάζεστε για να μην πάθετε Αλτσχάιμερ

Οι 5 ερωτήσεις που αποκαλύπτουν το Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο

Το ποτό που προστατεύει από Αλτσχάιμερ και οστεοπόρωση

Ο πολύτιμος διατροφικός σύμμαχος στην μάχη με το Αλτσχάιμερ