ΥΓΕΙΑ

Πώς η θερμοκρασία στον χώρο που κοιμάστε καταπολεμάει τον διαβήτη

Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο η θερμοκρασία στον χώρο που κοιμάται ένα άτομο επηρεάζει μακροπρόθεσμα τα λιπώδη κύτταρα στον οργανισμό του και συμπέραναν ότι οι ήπιες χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον μεταβολισμό του και τον βοηθούν να διατηρήσει ή και να μειώσει το σωματικό του βάρος.

Πώς η θερμοκρασία στον χώρο που κοιμάστε καταπολεμάει τον διαβήτη

Οι ερευνητές από το Κλινικό Ερευνητικό Κέντρο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τις ώρες του ύπνου, αυξάνουν τον "καφέ λιπώδη ιστό" (καλά λιπαρά) του ατόμου καθώς και την τάση του για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στην καθημερινότητά του. Ως εκ τούτου καταφέρνει να ξοδεύει πιο αποτελεσματικά τα αποθέματα γλυκόζης στο αίμα του και να έχει και άλλα μεταβολικά πλεονεκτήματα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν με ποιόν τρόπο η μακροχρόνια έκθεση σε ήπιες χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζει τα λιπώδη κύτταρα σε πέντε υγιείς και αδύνατους (χωρίς περιττά κιλά) άντρες εθελοντές. Οι εθελοντές πέρασαν τέσσερις συνεχόμενους μήνες όπου κοιμόντουσαν το βράδυ σε δωμάτια ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να εκτελέσουν τις φυσιολογικές, καθημερινές τους δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διατηρούσαν τη θερμοκρασία όλη τη νύχτα στα δωμάτια που κοιμόντουσαν οι συμμετέχοντες στους 24 βαθμούς Κελσίου για τον πρώτο μήνα, στη συνέχεια στους 19 βαθμούς Κελσίου για τον δεύτερο μήνα, και πάλι στους 24 για τον τρίτο μήνα και, τέλος, στους 27 βαθμούς Κελσίου για τον τέταρτο μήνα.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν διπλάσιο καφέ λιπώδη ιστό και βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, όταν κοιμόντουσαν σε θερμοκρασία 19 βαθμών Κελσίου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Francesco S. Celi, υποστηρίζει ότι μπορεί η έρευνα αυτή να έγινε σε αδύνατους, υγιείς ανθρώπους, αλλά αποδεικνύει την σωστή θεωρητική σκέψη, ότι η ενεργοποίηση του καφέ λιπώδους ιστού μπορεί να έχει μεταβολικά οφέλη, όπως ο μειωμένος κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Diabetes.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί το αλάτι επιβαρύνει την υγεία των διαβητικών

Τα τρία ελληνικά μπαχαρικά που καταπολεμούν τον διαβήτη τύπου 2

Καρκίνος, άσθμα και διαβήτης δεν αντιστέκονται σε αυτό το πράσινο λαχανικό

Αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 για όσους εργάζονται σε βάρδιες