ΥΓΕΙΑ

Τα αντιδιαβητικά οφέλη του τσαγιού

Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσάι κάθε πρωί, μπορεί να αποβεί σωτήρια για την υγεία σας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Τα αντιδιαβητικά οφέλη του τσαγιού

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η συνήθεια μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 28%.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η επίδραση του τσαγιού οφείλεται στην ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του, που βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα για το μαύρο τσάι, το οποίο υφίσταται μικροβιακή ζύμωση στη διαδικασία παρασκευής του.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και το Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Κίνας, εξέτασαν τις καθημερινές συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού 1.923 ενηλίκων από την Κίνα.

Ένα ποσοστό των συμμετεχόντων συνήθως δεν έπιναν τσάι το πρωί, ενώ άλλοι κατανάλωναν μόνο ένα τύπο τσαγιού.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη συχνότητα κατανάλωσης τσαγιού (ποτέ, περιστασιακά, συχνά, κάθε μέρα) και για το είδος (πράσινο, μαύρο, σκούρο ή άλλο τσάι).

Οι επιστήμονες τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις, για να καταγράψουν την ποσότητα της γλυκόζης που απέβαλαν στα ούρα τους. Εξέτασαν επίσης την αντοχή τους στην ινσουλίνη και την γλυκαιμική τους κατάσταση, η οποία περιγράφεται ως εξής:

  • Να πάσχουν από διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2
  • Να ακολουθούν αντιδιαβητική αγωγή
  • Να υπάρχουν παθολογικά ευρήματα στην εξέταση καμπύλης σακχάρου

Η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού συσχετίστηκε με αύξηση της απέκκρισης γλυκόζης στα ούρα και μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, υποδηλώνοντας χαμηλότερες πιθανότητες για την εμφάνιση προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.

Τα άτομα με διαβήτη συχνά υποφέρουν από νεφρική επαναρρόφηση γλυκόζης, που σημαίνει ότι τα νεφρά τους ανακτούν περισσότερη γλυκόζη, εμποδίζοντας την απέκκρισή της στα ούρα και συμβάλλοντας σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν καθημερινά ένα φλιτζάνι τσάι είχαν 15% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη και 28% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν τσάι.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας Tongzhi Wu, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν τις προστατευτικές επιδράσεις της τακτικής κατανάλωσης τσαγιού στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα μέσω της αυξημένης απέκκρισης γλυκόζης στα ούρα, της βελτιωμένης αντίστασης στην ινσουλίνη και επομένως του καλύτερου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Τα οφέλη ήταν πιο ισχυρά για όσους έπιναν καθημερινά σκούρο τσάι».

Όσοι έπιναν σκούρο τσάι είχαν 53% χαμηλότερο κίνδυνο για προδιαβήτη και 47% μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψη παράγοντες κινδύνου όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η μέση αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο νηστείας, η χοληστερόλη, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και η τακτική άσκηση.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD 2023), το οποίο διεξάγεται στο Αμβούργο.

Πηγή: Mail Online