ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη ασπίδα για καρκίνο, εγκεφαλικά και καρδιακά

Υπό συγκεκριμένες συνθήκες η λήψη μιας ασπιρίνης την ημέρα για μακρά χρονική περίοδο (έως και 10 έτη) μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πεπτικού σωλήνα, όπως καρκίνο του στομάχου και καρκίνου του φάρυγγα, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Annals of Oncology.

Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη ασπίδα για καρκίνο, εγκεφαλικά και καρδιακά

Είναι γνωστές οι θετικές γενικά επιδράσεις της ασπιρίνης σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης υγείας, αλλά αυτή η νέα έρευνα είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει ότι τα πλεονεκτήματα από την χρήση της ασπιρίνης υπερνικούν σαφώς των όποιων μειονεκτημάτων, όπως η αιμορραγία στο στομάχι σε ορισμένες ελάχιστες περιπτώσεις.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Jack Cuzick, και η ερευνητική του ομάδα από το πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο διαπίστωσαν τα εξής στην έρευνά τους:

-Η λήψη ενός δισκίου ασπιρίνης κάθε μέρα για περίοδο 10 ετών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο έντερο κατά 35% και να μειώσει του θανάτους από τον συγκεκριμένο καρκίνο κατά 40%. Ο καρκίνος του φάρυγγα και του στομάχου μειώθηκε κατά 30% με τον αντίστοιχο αριθμό θανάτων από αυτόν να πέφτει έως και 50%.

-Αν και η ακριβής δοσολογία ασπιρίνης, για την καθημερινή της λήψη, είναι ακόμα ασαφής, εντούτοις τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να ξεκινήσουν να παίρνουν 75-100mg ασπιρίνης καθημερινά για τουλάχιστον 5 χρόνια και πιθανώς και για 10 χρόνια αν είναι ηλικίας 50-65 ετών. Για τα πρώτα 3 χρόνια δεν υπάρχει κάποιο εμφανές πλεονέκτημα. Τα ποσοστά θανάτου αρχίζουν να μειώνονται μετά την πάροδο 5 ετών καθημερινής λήψης ασπιρίνης, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσαν οι ερευνητές.

-Οι κίνδυνοι από την συχνή λήψη ασπιρίνης ήταν οι εξής: Στα άτομα που ήταν 60 ετών και έπαιρναν ασπιρίνη καθημερινά διαπιστώθηκε αύξηση των περιπτώσεων αιμορραγίας στον πεπτικό σωλήνα κατά 4%. Μεταξύ αυτών των ατόμων, μόλις το 5% πέθανε από τις επιπλοκές αυτού του φαινομένου. Ο κίνδυνος αιμορραγίας αυξάνεται μετά την ηλικία των 70 ετών.

-Μία δεύτερη παρενέργεια της λήψης ασπιρίνης είναι το πεπτικό έλκος, του οποίου ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 30-60%.

Παρά τις ανησυχίες, οι ερευνητές, οι οποίοι ειδικεύονται στην πρόληψη του καρκίνου, λένε ότι η δυνατότητα να σωθούν ζωές υπερνικάει τις ανησυχίες αυτές. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν βασίζονται, εν μέρει, και σε κλινικές δοκιμές.

Από την άλλη πλευρά, η Αμερικανική Ένωση Καρκίνου (American Cancer Society) δεν προτείνει την λήψη ασπιρίνης για την καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά συνιστά στους ασθενείς να συμβουλευτούν πρώτα τον προσωπικό τους γιατρό, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό τους και μπορεί να το λάβει υπόψη όταν θα μετρήσει τα συνολικά πλεονεκτήματα και τους κινδύνους της συχνής λήψης ασπιρίνης για την δική τους περίπτωση.

Ο δρ Cuzick και οι συνεργάτες του αναφέρουν επίσης ότι είναι απαραίτητο να συμβουλευτεί ένας ασθενής τον προσωπικό του γιατρό, προτού αποφασίσει να πάρει ασπιρίνη σε καθημερινή βάση. Στην έκθεσή τους, αναγνώρισαν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεθόδους για την πρόληψη της αιμορραγίας και θα μπορούσε να αποκαλύψει την ακριβή συνιστώμενη δοσολογία. Αλλά η αισιοδοξία τους για την ασπιρίνη είναι σαφής.

"Αν κάθε άνθρωπος ηλικίας μεταξύ 50-65 ετών άρχιζε να παίρνει ασπιρίνη καθημερινά για τουλάχιστον 10 χρόνια, θα υπήρχε συνολική μείωση 9% του αριθμού των καρκίνων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιακών προσβολών στους άνδρες και περίπου 7% στις γυναίκες", υποστηρίζει ο δρ Cuzick και προσθέτει: "Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία θα ήταν επίσης χαμηλότερος, κατά περίπου 4% κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών. Τα οφέλη από τη χρήση ασπιρίνης θα είναι ακόμα πιο ορατά στην μείωση των θανάτων που οφείλονται σε καρκίνο".

Διαβάστε επίσης:

Η ασπιρίνη μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας

Η ασπιρίνη σύμμαχος στη γονιμότητα της γυναίκας

Η καταλληλότερη ώρα για να πάρετε μία ασπιρίνη!

Έρευνα στην Αυστραλία: η ασπιρίνη όπλο για την άνοια