ΥΓΕΙΑ

Προσοχή! Τα συμπτώματα που δείχνουν μόλυνση από E.coli

Το "Escherichia coli", ευρύτερα γνωστό ως "E.coli" είναι το όνομα ενός βακτηρίου που ζει στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων.

Προσοχή! Τα συμπτώματα που δείχνουν μόλυνση από E.coli

Υπάρχουν πολλοί τύποι του E. coli και οι περισσότεροι από αυτούς είναι αβλαβείς. Αλλά κάποιοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν διάρροια με αίμα στους ανθρώπους. Ορισμένα, μάλιστα, στελέχη του βακτηρίου E. coli (όπως ένα στέλεχος που ονομάζεται O157: Η7) μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αναιμία ή νεφρική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Άλλα στελέχη του E.coli μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή άλλες λοιμώξεις.

Μπορείτε να κολλήσετε το βακτήριο E. coli με το να έλθετε σε επαφή με σωματίδια από τα περιττώματα ανθρώπων ή ζώων. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν πίνετε νερό ή καταναλώνετε τροφές που έχουν μολυνθεί.

Το E. coli μπορεί να εισέλθει στο κρέας κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του. Αν το μολυσμένο κρέας δεν έχει ψηθεί τουλάχιστον στους 71°C, τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν και να σας μολύνουν όταν το καταναλώσετε. Αυτός είναι και ο συνηθέστερος τρόπος μόλυνσης των ανθρώπων. Οποιαδήποτε τροφή που έχει έρθει σε επαφή με ωμό κρέας μπορεί να μολυνθεί.

Άλλες τροφές που μπορεί να μολυνθούν με E. coli περιλαμβάνουν:

-Το νωπό γάλα ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από τους μαστούς μιας αγελάδας στο γάλα της. Ελέγξτε τις ετικέτες για τα γαλακτοκομικά προϊόντα για να βεβαιωθείτε ότι αναγράφουν τη λέξη "παστεριωμένο". Αυτό σημαίνει ότι η τροφή έχει θερμανθεί για να σκοτωθούν τα βακτήρια.

-Ωμά φρούτα και λαχανικά, όπως το μαρούλι, οι φύτρες φασολιών και οι μη παστεριωμένοι χυμοί που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα κόπρανα ζώων.

Τα ανθρώπινα ή ζωικά περιττώματα που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο E. coli μπορεί να βρεθούν σε λίμνες, πισίνες, και σε δοχεία αποθέματος νερού. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν όταν η κεντρική παροχή νερού της πόλης που ζουν δεν έχει υποστεί σωστή συντήρηση με χλώριο ή όταν κατά λάθος καταπιούν μολυσμένο νερό, ενώ κολυμπούν σε λίμνες και πισίνες.

Τα βακτήρια μπορεί επίσης να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο, συνήθως όταν ένα μολυσμένο άτομο δεν πλένει τα χέρια του μετά από την "επίσκεψη" στην τουαλέτα. Το βακτήριο E. coli μπορεί να εξαπλωθεί από τα χέρια ενός μολυσμένου ατόμου επάνω σε άλλα άτομα ή αντικείμενα.

Τα κύρια συμπτώματα της μόλυνσης από E.coli είναι:

-Διάρροια με αίμα
-Κράμπες στο στομάχι
-Ναυτία και έμετος

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην εκδηλώσουν οποιαδήποτε συμπτώματα. Τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους ενήλικες να έχουν συμπτώματα. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν 3 ή 4 ημέρες μετά από τη στιγμή που το άτομο θα έρθει σε επαφή με το βακτήριο E. coli.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται καλά σε περίπου μια εβδομάδα. Συχνά, μάλιστα, δεν επισκέπτονται καν τον γιατρό τους και δεν γνωρίζουν ότι ήταν το E. coli που προκάλεσε τα προβλήματά τους.

Όταν το E. coli προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο αίμα ή τα νεφρά, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-Χλωμή επιδερμίδα
-Πυρετό
-Αδυναμία
-Μώλωπες
-Μικρή ποσότητα ούρων

Διαβάστε επίσης:

Τρία μεγάλα λάθη που σίγουρα κάνετε και καταστρέφετε τα μάτια σας

Λευκή γλώσσα: Δείτε τι μπορεί να σας συμβαίνει και πώς θα απαλλαγείτε

Προσοχή! Γιατί είναι σημαντικό το ντους και ΠΡΙΝ να μπείτε στην πισίνα

Τι να κάνετε αν βγάλατε εξανθήματα επειδή ακουμπήσατε κάτι