ΥΓΕΙΑ

Δείτε αν κινδυνεύετε από έμφραγμα ανάλογα με τους… γείτονες που έχετε!

Εσείς τι σχέσεις έχετε με τους γείτονές σας; Σας δανείζουν ζάχαρη όταν ξεμένετε και ποτίζουν τα φυτά σας όταν λείπετε διακοπές ή σας γυρίζουν την πλάτη χωρίς να πούνε καλημέρα και χτυπάνε τα κουδούνια όταν βάζετε δυνατά μουσική;

Δείτε αν κινδυνεύετε από έμφραγμα ανάλογα με τους… γείτονες που έχετε!

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δε φανερώνει μόνο τη συμπάθεια και την κοινωνική συνοχή που επικρατεί στη γειτονιά σας αλλά –παραδόξως– μπορεί να σας σώσει και τη ζωή!

Μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal δείχνει ότι οι καλές σχέσεις με τους γείτονες είναι αρκετές για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφράγματος έως και 17%.

Παλαιότερες μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, η βία, η φασαρία και η κακή κατάσταση των κτιρίων σε μια γειτονιά συνδέονται με την κακή υγεία των κατοίκων και συγκεκριμένα με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών. Ωστόσο, δεν είχε γίνει μέχρι τώρα κάποια έρευνα που να δείχνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή πώς η φιλική ατμόσφαιρα σε μια γειτονιά μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Περισσότεροι από πέντε χιλιάδες ενήλικες εθελοντές που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας συμμετείχαν στη νέα μελέτη. Τα ερευνητικά δεδομένα κάλυπταν συνολικά περίοδο τεσσάρων ετών.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν κατά πόσο ένιωθαν πως είναι ενεργά μέλη της τοπικής τους κοινότητας. Ρωτήθηκαν αν αισθάνονται πως μπορούν να στραφούν στους γείτονές τους για βοήθεια, εάν εμπιστεύονται τους γείτονές τους και αν θεωρούν τους γείτονές τους φιλικούς.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία των συμμετεχόντων και έλαβαν υπ' όψιν παράγοντες όπως η εθνικότητα, η ηλικία, το φύλο, το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο και η ψυχική υγεία τους.

Κατά την ολοκλήρωση της μελέτης, τέσσερα χρόνια μετά, 148 από τους 5.275 συμμετέχοντες έπαθαν έμφραγμα (66 γυναίκες και 82 άνδρες). Οι επακόλουθες αναλύσεις έδειξαν ότι το έμφραγμα ήταν πιο συχνό μεταξύ των συμμετεχόντων που δε διατηρούσαν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν αυξημένος κατά 17% για όσους δήλωσαν πως η γειτονιά τους δεν αποτελεί υπόδειγμα κοινωνικής υποστήριξης.

Αξίζει λοιπόν τον κόπο να κάνετε μια προσπάθεια να έρθετε πιο κοντά με τους ανθρώπους που μένουν κοντά σας, προκειμένου να κάνετε μερικούς καινούριους φίλους αλλά να προστατεύσετε και την καρδιά σας!

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: 10 σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας
Τα "επαγγέλματα" που είναι πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό & έμφραγμα
Ανακάλυψαν την πιο παράδοξη αιτία του εμφράγματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ