ΥΓΕΙΑ

Δέκα εύκολοι τρόποι να “ξυπνήσετε” το μεταβολισμό σας

Νιώθετε ότι ο μεταβολισμός σας υπολειτουργεί και δεν μπορείτε να κάψετε αρκετές θερμίδες; Δε χρειάζεται να περνάτε όλη τη μέρα σας στο γυμναστήριο, αλλά να ανακαλύψετε μικρά μυστικά που θα σας ανοίξουν το δρόμο προς το αδυνάτισμα.

Δέκα εύκολοι τρόποι να “ξυπνήσετε” το μεταβολισμό σας

Δείτε δέκα απλές τακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε σήμερα κιόλας για να δυναμιτίσετε το μεταβολισμό σας!

1. Βάλτε στη ζωή σας το πράσινο τσάι

Αν πίνετε πολύ καφέ, αντικαταστήστε τον με το πράσινο τσάι τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ο καφές και το τσάι περιέχουν καφεΐνη, η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα κι έτσι ενισχύει το μεταβολισμό. Ωστόσο, το πράσινο τσάι περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται κατεχίνες. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι το πράσινο τσάι σε συνδυασμό με τρεις ώρες ήπιας σωματικής άσκησης την εβδομάδα βοηθά στην καύση του λίπους στην κοιλιά σε διάστημα τριών μηνών. Το πράσινο τσάι φάνηκε να βοηθά στην κατανάλωση 100 επιπλέον θερμίδων την ημέρα.

2. Δείτε μια κωμωδία

Αφήστε τις δραματικές ιστορίες και τις ρομαντικές κομεντί! Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Obesity δείχνει ότι το γέλιο δεν ενισχύει μόνο την ψυχική μας υγεία αλλά βοηθά και στο αδυνάτισμα! Οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένη κατανάλωση ενέργειας κατά 10-20% αποκλειστικά και μόνο χάρη στο έντονο γέλιο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Μεγαλύτερη καύση κατά 10 έως 40 θερμίδες σε περίοδο 10 με 15 λεπτών.

3. Κάντε το γεύμα σας πιο πικάντικο

Αντί για αλάτι, βάλτε στο επόμενο γεύμα σας περισσότερα μπαχαρικά. Η καυτερή πιπεριά συγκεκριμένα, χάρη στην καψαϊκίνη που περιέχει, έχει θερμογόνο δράση κι έτσι βοηθά το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες – έως και 90 επιπλέον θερμίδες ανά μισή κουταλιά του μπαχαρικού.

4. Φάτε σολομό για μεσημεριανό

Τα Ω-3 λιπαρά που περιέχει το ψάρι ενισχύουν την καθαρή μυϊκή μάζα και μειώνουν τα αποθέματα λίπους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the International Society of Sports Nutrition. Τα έλαια του ψαριού συμβάλλουν στην εξουδετέρωση ενζύμων που βοηθούν στην αποθήκευση του λίπους στο σώμα.

5. Μην κάθεστε πολύ

Αποφύγετε να κάθεστε όταν μιλάτε στο τηλέφωνο ή μετακινείστε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτό το απλό τρικ θα σας βοηθήσει να διπλασιάσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με ερευνητές από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής. Ενδεικτικά, ένα άτομο 70 κιλών καταναλώνει 72 θερμίδες σε καθιστή στάση και 129 θερμίδες σε όρθια στάση. Όταν κινητοποιούμαστε, οι μύες παραμένουν σε εγρήγορση, καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια.

6. Επιλέξτε τα βιολογικά προϊόντα

Τα υπολείμματα από παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα που κουβαλούν αρκετά φρούτα και λαχανικά επεμβαίνουν στο μεταβολικό ρυθμό και συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

7. Φάτε πιο αργά

Αν και η ταχύτητα με την οποία τρώμε δεν επηρεάζει άμεσα το μεταβολισμό μας, μας προδιαθέτει να φάμε περισσότερο, υποστηρίζουν ερευνητές από την Αμερικανική Διατροφολογική Εταιρία. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά μέχρι να φτάσει η «εντολή» του κορεσμού στον εγκέφαλο.

8. Δοκιμάστε την πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Φτιάξτε ένα θρεπτικό και δροσιστικό smoothie με φρούτα και πάγο, αλλά προσθέστε ένα ακόμη συστατικό που ενισχύει το μεταβολικό ρυθμό: το συστατικό αυτό είναι η σκόνη πρωτεΐνης γάλακτος. Η πρωτεΐνη γάλακτος θα σας βοηθήσει να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες και να κάψετε αποτελεσματικότερα το συσσωρευμένο λίπος. Παράλληλα, βοηθά το σώμα να διατηρήσει τη μυϊκή μάζα. Αυτές οι πρωτεΐνες ενισχύουν το μεταβολικό ρυθμό επειδή κατά τη διάσπασή τους ο οργανισμός καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

9. Πιείτε νερό πριν το γεύμα

Μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Χημείας δείχνει ότι δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα μας βοηθούν να χάσουμε γρηγορότερα περισσότερο βάρος.

10. Προτιμήστε το γιαούρτι ως σνακ

Το γιαούρτι μάς παρέχει ένα είδος λιπαρών οξέων που ονομάζεται συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA). Το συστατικό αυτό ενισχύει το ρυθμό καύσης του λίπους. Αποφύγετε το γιαούρτι με φρούτα, καθώς μπορεί να περιέχει μεγάλη ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης.

Διαβάστε επίσης:

Υπολογίστε πόσες θερμίδες χρειάζεστε καθημερινά
Πέντε συχνά λάθη που «απενεργοποιούν» το μεταβολισμό
Οι κορυφαίες τροφές για το κάψιμο του λίπους στην κοιλιά