ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι η δίαιτα του πάγου: Απώλεια βάρους, μεταβολισμός και ασφάλεια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η δίαιτα του πάγου (ice hack diet) είναι ένα πλαίσιο απώλειας βάρους που εστιάζει στην μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, προκειμένου να αναγκάζεται να καίει περισσότερες θερμίδες.

Τι είναι η δίαιτα του πάγου: Απώλεια βάρους, μεταβολισμός και ασφάλεια
Bigstock

Στην πιο απλή της μορφή, η δίαιτα του πάγου περιλαμβάνει την προσθήκη πάγου στη διατροφή, κατανάλωση κρύων υγρών (π.χ. κρύα smoothies) και την κατανάλωση μόνο κρύων φαγητών.

Αν θέλετε να φτάσετε στα άκρα τη δίαιτα του πάγου, οι επιλογές τροφίμων μπορούν να συνδυαστούν με έκθεση σε κρύες θερμοκρασίες, όπως κρύο ντους και εφαρμογή παγοκυστών όλη την ημέρα!

Ο στόχος της δίαιτας του πάγου είναι να... κρυώσετε, είτε από μέσα προς τα έξω (με κρύο φαγητό), είτε από έξω προς τα μέσα (με την έκθεση σε κρύο περιβάλλον).

Το κρύο υποχρεώνει το σώμα σε αυτό που είναι γνωστό ως θερμογένεση λόγω κρύου: μια φυσιολογική κατάσταση όπου ο μεταβολισμός αυξάνεται με φυσικό τρόπο για να σας κρατά ζεστούς.

Οι υποστηρικτές της δίαιτας του πάγου ισχυρίζονται ότι αυτή η αύξηση του μεταβολισμού, σε συνδυασμό με τα συνήθη θερμιδικά ελλείμματα (δηλαδή να ακολουθείτε μια υγιεινή χωρίς πολλές θερμίδες διατροφή), μπορεί να επιταχύνει την απώλεια βάρους.

Η δίαιτα του πάγου, στην μοντέρνα εκδοχή της, προωθεί κατά κύριο λόγο την κατανάλωση κρύων ροφημάτων, φαγητών και... πάγου. Μπορείτε να φάτε οτιδήποτε, αρκεί να κάνει κρύο και εντός των ημερήσιων θερμίδων. Μεταξύ των γευμάτων και των σνακ, επιτρέπεται όσο πάγος θέλετε!

Μπορεί η δίαιτα του πάγου να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Ως σχετικά νέα δίαιτα, δεν υπάρχει καμία έρευνα που να αποδεικνύει ότι η δίαιτα του πάγου, συγκεκριμένα, λειτουργεί για την απώλεια βάρους.

Όπως κάθε δίαιτα, η δίαιτα του πάγου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους φυσικά, αρκεί να πετυχαίνετε θερμιδικό έλλειμμα (να λαμβάνετε λιγότερες θερμίδες απ' όσες καίτε) κάθε 24ωρο.

Η δίαιτα του πάγου περιλαμβάνει επίσης την άμεση κατανάλωση πάγου, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνετε και την ημερήσια πρόσληψη νερού. Η κατανάλωση περισσότερου νερού, ιδιαίτερα πριν από τα γεύματα, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το αίσθημα πληρότητας, κάτι που μπορεί να σας κάνει λιγότερο πιθανό να αισθανθείτε λιγούρες ή να τρώτε υπερβολικά την ώρα των γευμάτων.

Μια μικρή μελέτη από το 2022 διαπίστωσε ότι τα κρύα τρόφιμα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα ινσουλίνης σε σχέση με τα ζεστά τρόφιμα. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.

Τελικά, ωστόσο, η θερμοκρασία του φαγητού σας είναι απίθανο να είναι πρωταρχικός παράγοντας στην επιτυχή απώλεια βάρους. Αν και είναι αλήθεια ότι οργανισμός αυξάνει τον μεταβολισμό για να διατηρηθεί ζεστός, τα κρύα φαγητά δεν μπορούν να σας κάνουν να κρυώσετε αρκετά ώστε να επηρεάσουν σημαντικά το σωματικό βάρος.

Παλαιότερες έρευνες, για παράδειγμα, δείχνουν ότι η θερμοκρασία των κρύων ροφημάτων με υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες αρχίζει να αυξάνεται για να φτάσει τη θερμοκρασία του σώματός σας μέσα σε 5 λεπτά από την κατανάλωση τους.

Green-Smoothie

Αυξάνει τον μεταβολισμό η δίαιτα του πάγου;

Αν και τα κρύα φαγητά από μόνα τους μπορεί να μην είναι αρκετά για μεταβολικά οφέλη, η περιβαλλοντική έκθεση στο κρύο σε πιο... προηγμένες εκδόσεις της δίαιτας του πάγου μπορεί πράγματι να είναι χρήσιμη.

Το να κάνετε κρύα ντους και να στέκεστε έξω σε κρύα ατμόσφαιρα μπορεί να έχει οφέλη.

Θεωρητικά, η τακτική έκθεση του σώματός σας στο κρύο θα μπορούσε να ενισχύσει τον μεταβολισμό σας αρκετά ώστε να ενθαρρύνει την απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου. Σε αντίθεση με την κατανάλωση κρύων τροφών, η περιβαλλοντική έκθεση στο κρύο επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση ολόκληρου του σώματος.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022, η οξεία, τακτική έκθεση στο κρύο αυξάνει την καύση ενέργειας ενεργοποιώντας και προάγοντας την παραγωγή καφέ (φαιού) λιπώδους ιστού στο σώμα.

Ο καφές λιπώδης ιστός παίζει βασικό ρόλο στη θερμογένεση (την παραγωγή θερμότητας από το σώμα) και έχει υψηλό ποσοστό κατανάλωσης θρεπτικών συστατικών και καύσης ενέργειας.

Σύμφωνα με μια ανάλυση του 2020, τα επίπεδα του καφέ λιπώδους ιστού είναι χαμηλότερα σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Τα οφέλη της έκθεσης στο κρύο για την απώλεια βάρους μπορεί να επεκταθούν και πέρα από τον μεταβολισμό. Μια ανασκόπηση του 2022 σχετικά με την βύθιση σε κρύο νερό σημειώνει ότι η έκθεση στο κρύο μπορεί να αυξήσει τον καφέ λιπώδη ιστό, καθώς και να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που συνδέεται με την παχυσαρκία.

Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι η βύθιση σε κρύο νερό μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η αυξημένη ανοχή στο στρες και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, οι περισσότερες από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση ήταν μικρές και περιελάμβαναν μόνο υγιή άτομα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η βύθιση σε κρύο νερό θα μπορούσε πράγματι να είναι ευεργετική για την απώλεια βάρους.

Ice-cube-pagos-pagaki

Είναι ασφαλής η δίαιτα του πάγου;

Η κατανάλωση κρύου φαγητού δεν είναι αυτόματα κάτι κακό για εσάς, αλλά η τακτική κατανάλωση μόνο κρύου φαγητού μπορεί να περιπλέξει καταστάσεις που σχετίζονται με την κένωση του στομάχου (το πόσο γρήγορα η τροφή διέρχεται στο πεπτικό σύστημα). Οι κρύες τροφές μπορεί να μειώσουν τις συσπάσεις του στομάχου σε μερικούς ανθρώπους, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει καταστάσεις, όπως η γαστροπάρεση.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) προειδοποιεί επίσης κατά της απότομης έκθεσης σε κρύο περιβάλλον. Η απότομη αλλαγή σε πολύ κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει σοκ, μια απόκριση επιβίωσης που προκαλεί γρήγορη αναπνοή, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Το ψυχρό σοκ μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Μπορεί να προκαλέσει ένα ακούσιο αντανακλαστικό αναπνοής που μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό. Σε άτομα με υπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε με ασφάλεια την έκθεση στο κρύο:

  • Τυλίξτε κάθε παγοκύστη σε πετσέτα αντί να τις εφαρμόσετε απευθείας στο δέρμα
  • Κρατήστε χαμηλά τους χρόνους έκθεσης στο κρύο στην αρχή και αυξήστε τους σταδιακά μέχρι εκεί που αντέχετε
  • Ξεκινήστε από το ντους, όπου μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία του νερού
  • Στα λουτρά πάγου, φορέστε προστατευτικά στρώματα στα ευάλωτα άκρα σας, όπως τα χέρια και τα πόδια
  • Να προσέχετε τη θερμοκρασία έκθεσής σας σε σχέση με την εμφάνιση κρυοπαγημάτων και υποθερμίας (όσο πιο κρύο είναι, τόσο πιο γρήγορα δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις)
  • Εξοικειωθείτε με τα προειδοποιητικά συμπτώματα της υποθερμίας και του κρυοπαγήματος

Πηγή: healthline.com