ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα Fast 800: Πώς γίνεται και τι απώλεια βάρους να περιμένετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η δίαιτα Fast 800 απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, ειδικά κοιλιακό λίπος, καθώς και σε όσους έχουν προβλήματα σακχάρου στο αίμα λόγω προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.

Δίαιτα Fast 800: Πώς γίνεται και τι απώλεια βάρους να περιμένετε
Bigstock

Η δίαιτα Fast 800 είναι ένας συνδυασμός διαλείπουσας νηστείας και μεσογειακού τύπου διατροφής, με προαιρετικά σέικ αντικατάστασης γεύματος.

Πώς να ακολουθήσετε τη δίαιτα Fast 800

Το πλάνο ξεκινά με μια πρώτη φάση γρήγορης απώλειας βάρους: αυτό διαρκεί μεταξύ 2 και 12 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων ακολουθείτε ένα καθημερινό πρόγραμμα διατροφής 800 θερμίδων. Αυτό μπορείτε να το κάνετε ακολουθώντας μια μέτρια χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μεσογειακού τύπου διατροφή, με άπαχες πηγές πρωτεΐνης και λαχανικά. Τις ημέρες που δεν είναι δυνατό το μαγείρεμα, είναι διαθέσιμα σέικ αντικατάστασης γεύματος, πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη. Το σχέδιο συνιστά όχι περισσότερα από δύο τέτοια σέικ την ημέρα με έμφαση σε ολόκληρες, φυσικές τροφές. Όσοι υιοθετούν αυτό το στάδιο του σχεδίου συνήθως έχουν είτε πολύ βάρος να χάσουν, είτε χρειάζονται γρήγορα αποτελέσματα, είτε έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο απώλειας βάρους, είτε έχουν διαβήτη τύπου 2. Αυτό το αρχικό στάδιο έχει σχεδιαστεί για να φέρει το σώμα σε μια κατάσταση ήπιας κέτωσης.

Το δεύτερο στάδιο του σχεδίου περιλαμβάνει διαλείπουσα νηστεία, περιορίζοντας τις θερμίδες σε 800 την ημέρα για δύο ημέρες την εβδομάδα και στη συνέχεια τρώγοντας μια υγιεινή, χαμηλή σε υδατάνθρακες, μεσογειακή διατροφή για τις υπόλοιπες πέντε. Αυτή η φάση του σχεδίου προσφέρει μια ευκαιρία να εστιάσετε στο μαγείρεμα στο σπίτι, να μειώσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να επικεντρωθείτε στα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα όσπρια, τα υγιή λίπη και την άπαχη πρωτεΐνη. Το σχέδιο αναγνωρίζει ότι η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι σημαντική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και για την υποστήριξη του μεταβολισμού και ενθαρρύνει τη χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού για να ενισχύσει τα οφέλη μιας ολονύχτιας νηστείας.

Μόλις φτάσετε στα κιλά που είναι ο στόχος σας, εισέρχεστε στη φάση συντήρησης. Αυτή η φάση έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει με προσωπικούς στόχους και να λειτουργεί με τον τρόπο ζωής σας. Θα συνεχίσετε με το μεσογειακό στυλ διατροφής, ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη με περιορισμένες ποσότητες αμυλούχων υδατανθράκων και συμπεριλαμβανομένης μιας εβδομαδιαίας ημέρας νηστείας, εάν χρειάζεται.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Fast 800

Το πρώτο στάδιο της δίαιτας Fast 800 λειτουργεί με την προϋπόθεση ότι όταν τρώμε εξευγενισμένους, τυπικά “λευκούς” υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι, διασπώνται εύκολα στο έντερο για να απελευθερωθούν σάκχαρα, τα οποία, με την πάροδο του χρόνου, οδηγούν σε συσσώρευση λίπους και πιθανή αντίσταση στην ινσουλίνη. Ο στόχος αυτού του σταδίου της δίαιτας είναι η ομαλοποίηση του λίπους του ήπατος και του παγκρέατος και η προώθηση της τακτικής απόκρισης στην ινσουλίνη και της διαχείρισης της γλυκόζης στο αίμα. Τα επόμενα στάδια του σχεδίου προωθούν μια χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μεσογειακή διατροφή, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ικανότητας του σώματος να φτάσει και να διατηρήσει το ιδανικό του βάρος και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Δίαιτα Fast 800: Ποιες τροφές να συμπεριλάβετε

  • λαχανικά όλων των χρωμάτων
  • τροφές ολικής αλέσεως
  • ξηροί καρποί και σπόροι
  • όσπρια
  • αυγά και γαλακτοκομικά (πλήρη λιπαρά)
  • ψάρια
  • άπαχα κρέατα

Δίαιτα Fast 800: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

  • επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών πρωινού
  • αμυλώδεις, εξευγενισμένοι “λευκοί” υδατάνθρακες
  • πρόσθετα σάκχαρα
  • τροφές με χαμηλά λιπαρά
  • γλυκά, τροπικά φρούτα
  • σνακ

Δίαιτα Fast 800: Πόσο αποτελεσματική είναι στην απώλεια βάρους

Οι πολύ χαμηλών θερμίδων δίαιτες, όπως αυτές που παρέχουν 800 θερμίδες ή λιγότερες, μπορεί να οδηγήσουν σε γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά δεν είναι κατάλληλες για ασφαλείς για όλους και δεν συνιστώνται τακτικά. Τυπικά, αυτού του είδους οι δίαιτες ακολουθούνται μόνο εάν έχετε μια επιπλοκή που σχετίζεται με την παχυσαρκία και όπου θα ωφεληθείτε από μια τέτοια γρήγορη απώλεια βάρους. Οι ειδικοί υγείας συμβουλεύουν ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο, θα πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων σε 1.900 θερμίδες για τους άνδρες και 1.400 θερμίδες για τις γυναίκες.

Ο συνεργάτης του BBC, δρ. Mosley, ο οποίος ανέπτυξε τη δίαιτα Fast 800, ισχυρίζεται ότι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε έως και 14 κιλά σε 2 μήνες. Αυτό εξαρτάται από το αρχικό σας βάρος, πόσα κιλά πρέπει να χάσετε και προϋποθέτει ότι θα παραμείνετε αφοσιωμένοι σε όλην αυτήν τη δύσκολη πρώτη φάση. Το δεύτερο στάδιο, λέγεται ότι προσφέρει μια πιο βιώσιμη περίοδο όπου και πάλι μπορείτε να χάνετε κιλά, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό.

Είναι η δίαιτα Fast 800 μακροπρόθεσμα ασφαλής;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, εάν επιλέξετε να ακολουθήσετε μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων, θα πρέπει να το κάνετε για όχι περισσότερο από 3 μήνες και ΠΑΝΤΑ υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού με τα κατάλληλα προσόντα. Ο δρ. Mosley αναφέρει επίσης τους 3 μήνες ως την μέγιστη περίοδο για το στάδιο γρήγορης απώλειας βάρους της δίαιτας Fast 800 και ότι, στη συνέχεια, υιοθετείται μια μεσογειακή δίαιτα με μέτρια προς χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Ο περιορισμός των θερμίδων για μεγάλο χρονικό διάστημα θα περιορίσει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και ενέργειας. Τα σέικ αντικατάστασης γεύματος είναι συνήθως εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα και παρέχουν πρωτεΐνες και απαραίτητα λίπη που μπορεί να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών σας σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι ένα εργαλείο για βραχυπρόθεσμη χρήση και μόνο.

Αν και δεν έχουν δημοσιευτεί συγκεκριμένες έρευνες για τη δίαιτα Fast 800, η μελέτη DiRECT με επικεφαλής τον καθηγητή Roy Taylor, η οποία αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για τη δίαιτα Fast 800, συνεχίζει να παρακολουθεί τους συμμετέχοντες. Μετά το δεύτερο έτος διεξαγωγής της, η μελέτη DiRECT πρότεινε ότι η εντατική διαχείριση βάρους έχει τη δυνατότητα να μειώσει ή να καθυστερήσει τις επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2.

Πηγή: bbcgoodfood.com