ΥΓΕΙΑ

Τρεις «αθώες» συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και επιλέγετε βιολογικά φρούτα και λαχανικά ώστε να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με υπολείμματα εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων.

Τρεις «αθώες» συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Τέτοια μέτρα προστασίας ενάντια στον καρκίνο είναι γνωστά και προφανή, υπάρχουν όμως και μερικές απλές συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει και δε γνωρίζουμε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

1. Η καθιστική ζωή

Όχι μόνο πρέπει να γυμναζόμαστε καθημερινά, αλλά πρέπει να προσπαθούμε να καθόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο. Για κάθε δύο επιπλέον ώρες που καθόμαστε αυξάνεται εκθετικά ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου, καρκίνου του ενδομητρίου και καρκίνου των πνευμόνων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο.

2. Η νυχτερινή εργασία

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal δείχνει ότι οι γυναίκες που εργάζονται τη νύχτα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καταστολή της «ορμόνης του ύπνου» (μελατονίνη) είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που εξηγούν το φαινόμενο, όμως η διατάραξη του βιολογικού ρολογιού, η έλλειψη βιταμίνης D και οι επακόλουθες διαφορές στον τρόπο ζωής παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

3. Το στοματικό σεξ

Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology καταδεικνύει ότι οι αυξανόμενοι δείκτες καρκίνου στον οισοφάγο που παρατηρούνται στις ΗΠΑ από το 1984 οφείλονται σε αρχική λοίμωξη από τον ιό HPV που μεταδίδεται κατά το στοματικό σεξ. Όπως είναι φυσικό, όσο περισσότερους ερωτικούς συντρόφους έχει αλλάξει κανείς, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει.

Διαβάστε επίσης:

Τα συνηθέστερα συμπτώματα καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Καρκίνος του δέρματος: Τα προειδοποιητικά σημάδια σε φωτογραφίες
Καρκίνος στο μάτι: Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου