ΥΓΕΙΑ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ένα video game στην υπηρεσία των ασθενών

Οι πτώσεις αποτελούν σύνηθες πρόβλημα για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, ένα αυτοάνοσο νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος όπου το ανοσοποιητικό «επιτίθεται» στο προστατευτικό κάλυμμα που περιβάλλει τις ίνες των νεύρων.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ένα video game στην υπηρεσία των ασθενών

Ο κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών στο κεφάλι και τα άκρα αυξάνεται όσο εξελίσσεται η νόσος.

Η κακή ισορροπία είναι ένα από τα βασικότερα και σοβαρότερα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και επί του παρόντος δεν υπάρχουν φάρμακα που να βοηθούν τους ασθενείς να το αντιμετωπίσουν. Μόνο η αποκατάσταση με ειδικές ασκήσεις ενδείκνυται ως μέθοδος βελτίωσης της ισορροπίας για αυτούς τους ασθενείς.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Radiology, ο δίσκος ισορροπίας που χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικό αξεσουάρ σε δημοφιλή κονσόλα video games μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκατάστασης των ασθενών και να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πτώσης.

670px-wii balance board 2

Οι μαγνητικές απεικονίσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης κατέδειξαν ότι η χρήση του Balance Board συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών συνάψεων, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την κίνηση και την ισορροπία.

Ο ασθενής θα πρέπει να σταθεί επάνω στο δίσκο ισορροπίας και να μεταφέρει το βάρος του ανάλογα με την εικόνα που προβάλλεται στην οθόνη, παίζοντας για παράδειγμα τένις ή κάνοντας σκι.

Οι μεταβολές που παρατηρήθηκαν στην εγκεφαλική λειτουργία αποτελούν πιθανότατα ένδειξη αυξημένης νευρικής πλαστικότητας. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος των ασθενών με ΣκΠ μπορεί να προσαρμόζεται και να δημιουργεί νέες διασυνδέσεις, εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Λούκα Προσπερίνι από το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης.

Ο Προσπερίνι τονίζει ότι χρειάζεται διαρκής εξάσκηση ώστε να παρατηρηθούν μακροπρόθεσμα οφέλη για τους ασθενείς.