ΥΓΕΙΑ

Έχω καθυστέρηση αλλά δεν είμαι έγκυος – Τι φταίει;

Η καθυστέρηση της περιόδου αναμφίβολα βάζει μια γυναίκα σε σκέψεις... Εάν όμως έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης, ποια μπορεί να είναι η αιτία της καθυστέρησης.

Έχω καθυστέρηση αλλά δεν είμαι έγκυος – Τι φταίει;

Διαβάστε παρακάτω πέντε λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές αιτίες που μπορεί να κάνουν την περίοδο να έρθει αργότερα από τη συνήθη ημερομηνία.

1. Σημαντική απώλεια βάρους ή έντονη σωματική άσκηση

Εάν ο Δείκτης Μάζας Σώματος πέσει κάτω από το 18-19, είναι πολύ πιθανό η περίοδος να έρχεται καθυστερημένα ή να μην έρχεται καθόλου κάποιους μήνες. Αυτό δεν εξαρτάται άμεσα από το Δείκτη Μάζας Σώματος βέβαια. Διαταραχές όπως η ανορεξία και η βουλιμία επηρεάζουν τη φυσιολογική απελευθέρωση ορμονών απαραίτητων για να είναι ο κύκλος της περιόδου σταθερός. Το ίδιο παρατηρείται συχνά και από την έντονη σωματική άσκηση. Η φύση έχει προνοήσει ώστε η γυναίκα να μην μπορεί να μείνει έγκυος όταν το σώμα της έχει καταπονηθεί πολύ, κάτι που ισχύει και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις.

2. Αυξημένο στρες

Το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη υποθαλαμική αμηνόρροια. Ο υποθάλαμος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει πολλές από τις ορμόνες της περιόδου και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο στρες. Μια μετακόμιση, ένας χωρισμός ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που μπορεί να εξηγήσουν την ύπαρξη στρες και την επακόλουθη απουσία περιόδου.

3. Διαταραχές του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που βρίσκεται στο λαιμό και ελέγχει το μεταβολικό ρυθμό. Αλληλεπιδρά με άλλα επιμέρους συστήματα ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζουν τον κύκλο της περιόδου και μπορεί να προκαλέσουν την καθυστέρηση.

4. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Οι ορμονικές διαταραχές που συνοδεύουν το σύνδρομο επηρεάζουν την παραγωγή οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του συνδρόμου, η περίοδος μπορεί να καθυστερεί σημαντικά ή να μην έρθει καθόλου (αμηνόρροια).

5. Δυσανεξία στη γλουτένη

Χρόνιες παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) επιβαρύνουν σημαντικά τον οργανισμό εάν δε χορηγείται ειδική αγωγή. Αυτή η καταπόνηση αποτρέπει τη φυσιολογική έκβαση του κύκλου.

6. Πρόωρη εμμηνόπαυση

Δεν αποκλείεται μια γυναίκα να περνά εμμηνόπαυση ακόμη και πριν τα 40. Εκτός από τη σημαντική καθυστέρηση της περιόδου και την περιστασιακή αμηνόρροια, άλλα συμπτώματα της πρόωρη εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση και η κολπική ξηρότητα.

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να τρώει κάθε γυναίκα πριν την περίοδό της
Περίοδος: Δείτε τις αιτίες που έρχεται νωρίτερα ή ακανόνιστα
Οι γόνιμες μέρες της γυναίκας όταν έχει ακανόνιστο κύκλο περιόδου (πίνακας)