ΥΓΕΙΑ

Δείτε από τι μπορεί να πάθετε συγκοπή

Συγκοπή ονομάζεται η παροδική απώλεια των αισθήσεων λόγω ανεπαρκούς αιμάτωσης του εγκεφάλου. Πρόκειται για ένα επεισόδιο που εκδηλώνεται ξαφνικά και έχει μικρή διάρκεια. Ο όρος δεν αφορά σε άλλα επεισόδια απώλειας συνείδησης, όπως στην περίπτωση επιληπτικής κρίσης, κωματώδους κατάστασης ή σοκ.

Δείτε από τι μπορεί να πάθετε συγκοπή

Τα αίτια της συγκοπής μπορεί να είναι νευρολογικά, ψυχογενή ή καρδιαγγειακής φύσεως. Ωστόσο, σε ποσοστό περίπου 30% των περιπτώσεων, η αιτία του επεισοδίου παραμένει άγνωστη. Ενδεικτικά, η συγκοπή μπορεί να οφείλεται στα παρακάτω:

1. Νευροκαρδιογενής συγκοπή

Εκδηλώνεται όταν η αρτηριακή πίεση πέφτει απότομα με αποτέλεσμα να μη φτάνει αρκετό αίμα στον εγκέφαλο. Είναι συχνή σε άτομα που πάσχουν από ορθοστατική υπόταση. Όταν στεκόμαστε όρθιοι, το αίμα μετακινείται στο κατώτερο μέρος του σώματος (από το διάφραγμα και κάτω). Έτσι, η καρδιά και το αυτόνομο νευρικό σύστημα «αντιδρούν» για να επαναφέρουν την πίεση στο φυσιολογικό.

2. Καταστασιακή συγκοπή

Αποτελεί υποκατηγορία της νευροκαρδιογενούς συγκοπής και οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες που προκαλούν μη φυσιολογικά μοτίβα διέγερσης των νεύρων. Συνήθεις παράγοντες κινδύνου αποτελούν η αφυδάτωση, το στρες, ο φόβος, ο πόνος, η πείνα και η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών. Μπορεί επίσης να προκύψει σε μια κρίση πανικού.

3. Στατική συγκοπή

Εκδηλώνεται όταν παρατηρούνται απότομες εναλλαγές στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης έπειτα από ξαφνική αλλαγή της στάσης του σώματος (π.χ. όταν είμαστε ξαπλωμένοι και σηκωνόμαστε).

4. Καρδιακή συγκοπή

Οφείλεται σε προβλήματα στην καρδιά ή το αγγειακό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται αρκετό αίμα στον εγκέφαλο. Η αρρυθμία, η στένωση αορτής, ο θρόμβος και η καρδιακή ανεπάρκεια είναι οι συνηθέστερες αιτίες της συγκοπής στην περίπτωση αυτή.

5. Νευρολογική συγκοπή

Οφείλεται σε νευρολογική διαταραχή, όπως εγκεφαλικό, επιληπτική κρίση ή ημικρανία.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τα μάτια σας και μάθετε αν κινδυνεύετε από έμφραγμα στη 10ετία
Πώς μια μπριζόλα θα σας σώσει από την υπέρταση
Πρωινός βήχας: Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε