ΥΓΕΙΑ

Κρίση υπότασης: Πώς να ανεβάσετε άμεσα στο σπίτι την πίεση του αίματος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και νεφρική βλάβη.

Κρίση υπότασης: Πώς να ανεβάσετε άμεσα στο σπίτι την πίεση του αίματος
Bigstock

Αλλά συνειδητοποιείτε ότι και το αντίθετο, η χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση), μπορεί να είναι εξίσου ανησυχητική κατάσταση;

“Η αρτηριακή πίεση είναι ένα κεντρικός πυλώνας της φυσιολογίας του σώματος”, λέει ο συνεργάτης της Cleveland Clinic και ειδικός στον καρδιακό ρυθμό, δρ. Jeffery Courson. Η αρτηριακή πίεση αντανακλά την ικανότητά σας να στέλνετε αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στα ζωτικά σας όργανα και ειδικά στον εγκέφαλό σας.

Μια φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι περίπου 120/80 mmHg. Ο πρώτος αριθμός είναι η συστολική (μεγάλη) πίεση. Αυτή είναι η πίεση στις αρτηρίες όταν η καρδιά συστέλλεται. Ο δεύτερος αριθμός είναι η διαστολική (μικρή) πίεση. Αντιπροσωπεύει την πίεση στις αρτηρίες όταν η καρδιά σας χαλαρώνει. Οποιοσδήποτε αριθμός από 90/60 mmHg και κάτω θεωρείται χαμηλός (υπόταση).

Μερικοί άνθρωποι έχουν χρόνια υπόταση, η οποία χρειάζεται παρακολούθηση και θεραπεία, όπως ακριβώς και η χρόνια υπέρταση. Αλλά ο καθένας μπορεί να βιώσει μια ξαφνική, απότομη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο.

Τι να δοκιμάσετε όταν πρέπει να ανεβάσετε γρήγορα την αρτηριακή σας πίεση

Όσο σημαντικό κι αν είναι να κατανοήσετε τις αιτίες και τα συμπτώματα, εάν αντιμετωπίζετε απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα, για να αποφύγετε τη λιποθυμία. Ο δρ. Courson προτείνει να κάνετε τα εξής:

Αλλαγή θέσης σώματος

Όταν είμαστε οριζόντια, τα αιμοφόρα αγγεία μας δεν χρειάζεται να καταπολεμούν τη βαρύτητα τόσο όσο όταν στεκόμαστε. Ο λόγος που χάνουμε τις αισθήσεις μας όταν πέσει χαμηλά η πίεση είναι ακριβώς επειδή με την λιποθυμία πέφτουμε στο έδαφος, όπου το σώμα οριζοντιώνεται κι έτσι μετά από λίγα λεπτά ανακτούμε τις αισθήσεις μας.

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε ότι η αρτηριακή σας πίεση πέφτει (δηλαδή, ότι πρόκειται να λιποθυμήσετε), το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε σιγά-σιγά θέση. Εάν είστε όρθιοι, καθίστε ή ξαπλώστε. Αν κάθεστε, βάλτε το κεφάλι σας ανάμεσα στα πόδια σας. Εάν είστε ξαπλωμένοι, προσπαθήστε να σηκώσετε τα πόδια σας. Και να προσέχετε το περιβάλλον σας: αποφύγετε τις σκάλες, το δάπεδο με πλακάκια και άλλα παρόμοια, εάν αισθάνεστε τρέμουλο.

Η αλλαγή της θέσης σας όχι μόνο αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση και σας κάνει λιγότερο πιθανό να λιποθυμήσετε, αλλά σημαίνει επίσης ότι, αν λιποθυμήσετε, δεν θα πέσετε και δεν θα τραυματιστείτε.

Ενυδάτωση

Όταν το σώμα σας είναι σωστά ενυδατωμένο, κάνει καλύτερη δουλειά ρυθμίζοντας την αρτηριακή σας πίεση. Εάν έχετε υπόταση, ο δρ. Courson εξηγεί ότι η προσθήκη λίγων επιπλέον υγρών θα αυξήσει τον όγκο του αίματός σας. Ως αποτέλεσμα, οι φλέβες και οι αρτηρίες σας θα επεκταθούν, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

“Αντιπίεση”

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι πολύ χαμηλά, δοκιμάστε να την επαναφέρετε χρησιμοποιώντας τους μυς σας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε αυτό:

Συμπιέστε στο στο κυρίαρχο χέρι σας ένα μπαλάκι ή κάτι αντίστοιχο όσο πιο δυνατά μπορείτε, για όσο περισσότερο μπορείτε (ή μέχρι να νιώσετε καλύτερα). Δεν έχετε τίποτα να συμπιέσετε; Κάντε μια σφιχτή γροθιά, όπως όταν δίνετε αίμα.

Εάν είστε όρθιοι, σταυρώστε τα πόδια σας, σαν να σας ήρθε ανάγκη κατουρήσετε. Τώρα πιέστε όλους τους μύες στα πόδια, την κοιλιά και τους γλουτούς σας όσο πιο δυνατά μπορείτε για όσο περισσότερο μπορείτε (ή μέχρι να νιώσετε καλύτερα).

Ρούχα συμπίεσης

Είτε φοράτε κάλτσες συμπίεσης, κάλτσες, κολάν ή κοιλιακούς ιμάντες, η ιδέα πίσω από αυτά είναι η ίδια: Η πίεση που ασκούν στο σώμα σας προάγει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Αυτό σημαίνει λιγότερη συγκέντρωση αίματος στις φλέβες στο κάτω μέρος του σώματός σας και άρα περισσότερο αίμα επιστρέφει στην καρδιά σας με κάθε χτύπο.

Εάν είστε στο σπίτι όταν αρχίσετε να αισθάνεστε ζαλάδα από την υπόταση, φορέστε τον ρουχισμό συμπίεσης, εάν μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια. Εάν είστε επιρρεπείς σε απότομες πτώσεις της αρτηριακής σας πίεσης, είναι καλή ιδέα να έχετε στο αυτοκίνητο, στο γραφείο ή στην τσάντα σας μερικές κάλτσες συμπίεσης, κολάν κλπ..

Πιείτε λίγο καφέ

Αν νιώθετε ότι η αρτηριακή σας πίεση πέφτει χαμηλά, τότε ο καφές μπορεί να είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να την αυξήσετε.

Ωστόσο, ο καφές δεν έχει την ίδια επίδραση σε όλους. Η ποσότητα που πίνετε, το DNA σας και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζετε τον καφέ. Αν γενικώς πίνετε πολύ καφέ, είναι απίθανο να πολύ αποτελεσματικός σε μια κρίση υπότασης. Έτσι, αν και είναι πιθανό ένα φλιτζάνι καφέ να ανεβάσει γρήγορα την αρτηριακή σας πίεση, δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει σε όλους.

Δροσιστείτε

Όταν είστε ζεστοί, ο δρ. Courson εξηγεί ότι τα αιμοφόρα αγγεία σας διαστέλλονται, γεγονός που επιβραδύνει την κυκλοφορία και επιτρέπει στη βαρύτητα να τραβήξει το αίμα σας προς τα πόδια σας πιο εύκολα. Εάν νιώθετε υπερθέρμανση, είναι πάντα καλή ιδέα (αν είναι δυνατόν), να πάτε να πιείτε λίγο νερό.

Μειώστε το άγχος σας

Όλοι έχουμε ακούσει για ανθρώπους που λιποθυμούν σε μια στιγμή θλίψης, αγωνίας ή έκπληξης. Είναι ο τρόπος του σώματός σας να προσπαθεί να σας προστατεύσει από τη συναισθηματική δυσφορία που είναι αρκετά σοβαρή, ώστε να θεωρείται απειλή.

Εάν είστε αρκετά αναστατωμένοι, ώστε νιώθετε σωματικές επιδράσεις (π.χ. κρίση πανικού) καθίστε ή ξαπλώστε και κάντε μερικές ασκήσεις βαθιάς αναπνοής.

Πηγή: clevelandclinic.org