ΥΓΕΙΑ

Τα συμπτώματα που "μαρτυρούν" ανεύρυσμα και τα είδη του

Οι μη αναστρέψιμες διατάσεις των αρτηριών σε ποσοστό άνω του 50%, που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση εξογκώματος, λόγω εξασθένησης του τοιχώματος, περιγράφονται στην ιατρική με τον όρο ανεύρυσμα.

Τα συμπτώματα που "μαρτυρούν" ανεύρυσμα και τα είδη του

Η επικινδυνότητά τους για την υγεία μας εξαρτάται από το μέγεθός τους, αφού, όσο μεγαλύτερα είναι, τόσο πιο επίφοβο είναι να υποστούν ρήξη.

Για παράδειγμα, στα ανευρύσματα εγκεφάλου η ρήξη προκαλεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ η ρήξη ανευρύσματος αορτής προκαλεί μαζική εσωτερική αιμορραγία και οι πιθανότητες επιβίωσης είναι λιγοστές.

Σχετικά με τα περιφερειακά ανευρύσματα, μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη της αρτηρίας και να «νεκρώσουν» το όργανο ή τμήμα του σώματος που αυτή αιματώνει.

Πού εμφανίζονται

- Σε αρτηρία του εγκεφάλου

- Στην αορτή

- Σε περιφερειακές αρτηρίες

Τα είδη των ανευρυσμάτων

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Εκδηλώνεται σε αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο, συνήθως στα σημεία όπου διακλαδίζονται.

Ανεύρυσμα αορτής: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος. Ξεκινά από την καρδιά, κάνει μία καμπή (αορτικό τόξο), περνά από τον θώρακα και φθάνει έως την κοιλιά. Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι το συχνότερο είδος.

Περιφερειακά ανευρύσματα: Εμφανίζονται σε περιφερειακές αρτηρίες, κυρίως των ποδιών αλλά και άλλων σημείων. Τα συχνότερα είναι τα ιγνυακά ανευρύσματα, πίσω από τα γόνατα.

Τα συμπτώματα

Σε γενικές γραμμές, τα ανευρύσματα σπανίως προκαλούν συμπτώματα, εκτός και αν είναι πολύ μεγάλα και εντοπίζονται κατά τη διάρκεια εξέτασης για κάποιο άλλο νόσημα.

Ενδεικτικά μπορούν να εκδηλωθούν με τα εξής συμπτώματα:

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Έντονος πόνος στην κοιλιά, βαθύς και εσωτερικός πόνος στη μέση

Ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας: Έντονος πόνος και πάγωμα του ποδιού

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Πόνος πάνω και πίσω από το μάτι, μούδιασμα/παράλυση στο πρόσωπο, αλλαγές στην όραση

Να θυμάστε ότι, αν έχετε περάσει τα 55, είστε καρδιοπαθής ή έχετε οικογενειακό ιστορικό, καλό θα είναι να κάνετε προληπτικά έναν υπέρηχο για ανευρύσματα αορτής.