ΥΓΕΙΑ

Μία μόνο ακτινοθεραπεία αρκεί για τον καρκίνο του μαστού

Μια νέα, μιας δόσης, ακτινοθεραπεία για ασθενείς με καρκίνο του μαστού έχει προταθεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της M. Βρετανίας.

Μία μόνο ακτινοθεραπεία αρκεί για τον καρκίνο του μαστού

Η διεγχειρητική ακτινοθεραπεία (IORT), χρησιμοποιώντας το Σύστημα Εσωτερικής Ακτινοθεραπείας (Intrabeam Radiotherapy System), χορηγείται εσωτερικά στον ασθενή αμέσως μόλις αφαιρεθεί ο όγκος, καταστρέφοντας τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και απαλλάσσοντάς τον από την ανάγκη μετεγχειρητικών επισκέψεων στο νοσοκομείο για ακτινοβολίες.

Η συμβατική ακτινοθεραπεία, ή εξωτερική ακτινοθεραπεία, συνήθως απαιτεί πολλές δόσεις επί χρονική περίοδο 3 εβδομάδων -αν και σε μερικούς ανθρώπους απαιτείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα- και εκτελείται εβδομάδες ή μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση ή τη χημειοθεραπεία, όπως εξηγεί ο χειρουργός μαστού Δρ. Βασίλης Πιτσινής.

Ωστόσο, το ινστιτούτο κλινικής αριστείας (ο κρατικός φορέας που ελέγχει όλες τις νέες θεραπείες) NICE της Μ. Βρετανίας, αναφέρει ότι κάποιοι εξακολουθούν να αμφιβάλουν για την αποτελεσματικότητα της διεγχειρητικής ακτινοθεραπείας σε σύγκριση με τη συμβατική ακτινοθεραπεία και οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο θεραπειών.

Η καθηγήτρια Carole Longson, διευθύντρια αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας του NICE, δήλωσε: «Η Επιτροπή Αξιολόγησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ τα τρέχοντα στοιχεία δεν ήταν ευρείας κλίμακας, αυτό το είδος της ακτινοθεραπείας είναι πιο βολικό για τους ασθενείς και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ατόμου».

Η νέα θεραπεία είναι κατάλληλη μόνο για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο πρώιμου σταδίου.

Στην Αγγλία κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται πάνω από 41.500 γυναίκες και 300 άνδρες με καρκίνο του μαστού, και τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε χρόνο περίπου το 86% αυτών (35.970 περιπτώσεις) αφορούν πρώιμο καρκίνο του μαστού.

Ο κλινικός έλεγχος

Η Επιτροπή Αξιολόγησης αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να βεβαιώσει ότι η διεγχειρητική ακτινοθεραπεία είναι τόσο αποτελεσματική όσο η συμβατική ακτινοθεραπεία στην πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού, και προτίθεται να προχωρήσει σε κλινική εξέταση των αποτελεσμάτων.

Μέχρι στιγμής τα ευρήματα από περιορισμένο αριθμό δοκιμών δείχνουν ότι τα ποσοστά υποτροπής με τη νέα θεραπεία δεν διαφέρουν απ' αυτά μετά από συμβατική ακτινοθεραπεία.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει επίσης ότι, για ορισμένους ανθρώπους, τα οφέλη από την αποφυγή της ανάγκης για μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία θα αντισταθμίσουν τη σκέψη ότι είναι πολύ λιγότερα γνωστά για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της διεγχειρητικής ακτινοθεραπείας σε σύγκριση με τη συμβατική ακτινοθεραπεία.

«Είναι ακόμα μια νέα θεραπεία», αναφέρει ο καθηγητής Wishart, χειρουργός μαστού και ενδοκρινών αδένων στο νοσοκομείο Mediterraneo στην Αθήνα και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για το Μαστό στο Cambridge. «Μέχρι στιγμής, μόνο 6 κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χρησιμοποιήσει το Σύστημα Εσωτερικής Ακτινοθεραπείας για τη θεραπεία του πρώιμου καρκίνου του μαστού.

Επειδή η θεραπεία είναι σχετικά νέα ακόμα, είναι σωστό να συστήνεται η χρήση της με έναν προσεκτικά ελεγχόμενο τρόπο. Έτσι θα εξασφαλιστεί ότι οι ασθενείς θα είναι πλήρως ενήμεροι για τους κινδύνους και τα οφέλη πριν από την επιλογή της θεραπείας που πρέπει να ακολουθήσουν και θα επιτρέψει στους γιατρούς να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία».

Σχολιάζοντας για το σχέδιο οδηγιών, η Sally Greenbrook, ανώτερη αξιωματούχος πολιτικής στο Breakthrough Breast Cancer, δήλωσε: «Αποτελεί εξαιρετική είδηση για τους ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού που πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση διατήρησης του μαστού. Η εσωτερική είναι μοναδική γιατί δίνεται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, αποφεύγοντας την ανάγκη για ραντεβού παρακολούθησης για εβδομάδες (μετά την επέμβαση) και, για πολλές γυναίκες, αυτή είναι όλη η θεραπεία που χρειάζονται.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια νέα τεχνολογία, οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερωθούν για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα πριν προχωρήσουν. Ωστόσο, αυτή η τεχνική μπορεί να μειώσει σημαντικά την αναστάτωση, το άγχος και την ταλαιπωρία που για μερικούς ανθρώπους μπορεί να σημαίνει περισσότερα από 15 ταξίδια προς και από το νοσοκομείο, καθώς και εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αν και αυτή είναι μόνο η αρχική απόφαση από το NICE, στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθούμε, ανυπομονούμε για την τελική τους απόφαση που ελπίζουμε να παραμείνει θετική».

Το NICE αναμένεται να δημοσιεύσει τις τελικές οδηγίες τον Νοέμβριο του 2014. Μέχρι τότε, οι τοπικοί φορείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας αναμένεται να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις χρηματοδότησης για νέες θεραπείες.

«Πρόκειται για μια επαναστατική αλλαγή στη διαχείριση του καρκίνου του μαστού πρώιμου σταδίου, που αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών», καταλήγει συμπερασματικά ο Δρ. Β. Πιτσινής.