ΥΓΕΙΑ

Διάγνωση του HPV με ουρολογική εξέταση

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ καταδεικνύει ότι μια ουρολογική εξέταση μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική μέθοδο διάγνωσης της λοίμωξης από τον HPV.

Διάγνωση του HPV με ουρολογική εξέταση

Παραδοσιακά, η διάγνωση στις γυναίκες γίνεται με τη βοήθεια του τεστ Παπ, όμως αρκετές γυναίκες αποφεύγουν τη σωτήρια εξέταση επειδή τους προκαλεί δυσφορία.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη λοίμωξη, ορισμένα στελέχη του ιού είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 14 παλαιότερες μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι δυνατό να εντοπιστούν αλληλουχίες DNA του ιού στα ούρα. Μάλιστα, η ευαισθησία των ουρολογικών τεστ –δηλαδή το μέτρο της ικανότητας της συγκεκριμένης μεθόδου να εντοπίζει μικρές διαφορές στη συγκέντρωση της προσδιοριζόμενης ουσίας– αγγίζει το 87%.

Σε σύγκριση με δείγματα που λήφθηκαν για το τεστ Παπ, η ευαισθησία των ουρολογικών εξετάσεων στον εντοπισμό των επικίνδυνων στελεχών 16 και 18 του HPV (τα οποία μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο των γεννητικών οργάνων) φάνηκε να αγγίζει το 98%.

Οι ερευνητές δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα, τονίζοντας πως η ουρολογική εξέταση μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική για τις γυναίκες που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συστηματικά τεστ Παπ.

Διαβάστε επίσης:

Κονδυλώματα & αλκοόλ: Η άγνωστη σχέση μεταξύ των δύο
Τα 3 πιο «ύπουλα» σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Οι 6 «μεταδοτικοί» τύποι καρκίνου