ΥΓΕΙΑ

Η πρώιμη ένδειξη άνοιας που δεν πρέπει αν αγνοήσετε

Η έγκαιρη αναγνώριση των προειδοποιητικών ενδείξεων άνοιας βοηθά ώστε τα μελλοντικά προβλήματα μνήμης να μην επιδεινωθούν σημαντικά, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η πρώιμη ένδειξη άνοιας που δεν πρέπει αν αγνοήσετε

Τα συχνά κενά μνήμης –όπως για παράδειγμα όταν δε θυμόμαστε πού αφήσαμε τα κλειδιά ή τα γυαλιά μας– δεν αποτελούν «άτυχη στιγμή» αλλά προάγγελο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η μελέτη υποδεικνύει πως χρειάζονται περίπου 12 χρόνια ώστε τα πρώιμα σημάδια απώλειας μνήμης να εξελιχθούν και να επιδεινωθούν ώστε να προκύψει επίσημη διάγνωση άνοιας.

Η αποδυνάμωση της μνήμης αποτελεί δυστυχώς αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας γήρανσης και τα κενά δεν προδιαγράφουν απαραιτήτως πως θα εκδηλωθούν σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Από την άλλη, εάν τα περιστατικά είναι συχνά δεν πρέπει να θεωρούνται αμελητέα. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο επέμβασης πριν γίνει η επίσημη διάγνωση της άνοιας, τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης Richard Kryscio από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Έτσι, εάν κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα μνήμης θα πρέπει να απευθυνθεί εγκαίρως στο γιατρό του ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη των συμπτωμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Οι "4 εντολές" για να μην πάθετε άνοια
Δείτε αν κινδυνεύετε από άνοια ανάλογα με τα κιλά σας
Ποιο όργανο του σώματος αποκαλύπτει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ