ΥΓΕΙΑ

Κ. Παπακώστα: Εκστρατεία με έλεγχο μαστού, τεστ Παπ και μαστογραφία

Την έναρξη εκστρατείας για την πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες, με δράσεις σε όλη τη χώρα, εγκαινίασε την Παρασκευή η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης.

Κ. Παπακώστα: Εκστρατεία με έλεγχο μαστού, τεστ Παπ και μαστογραφία

Σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στο Αρεταίειο νοσοκομείο, η υφυπουργός Υγείας μαζί με τον καθηγητή και Διευθυντή της Β' Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, Γιώργο Κρεατσά, και τη Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δημοσιογράφο Μαίρη Πίνη, αναφέρθηκαν στη σημασία της εκστρατεάις ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

ΑΡ7

Η αποτελεσματικότερη πρόληψη της νόσου εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο καθώς το κόστος των θεραπειών και των φαρμάκων που επιβαρύνουν τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά και τους ασθενείς είναι μεγάλο ενώ ανάλογα μεγάλη είναι και η ψυχολογική φθορά που υφίσταται ο ασθενής και η οικογένειά του.

Η Κατερίνα Παπακώστα, εξήγησε εν συντομία τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται το είδος, η έκταση, η περιοδικότητα των παροχών, η διαδικασία ενημέρωσης των ασφαλισμένων και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση της προληπτικής ιατρικής και όσον αφορά στο τεστ Παπ διαβεβαίωσε, για μία ακόμα φορά, ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη συχνότητα και στον τρόπο που αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Έμφαση έδωσε η Υφυπουργός στην πρόληψη για τις γυναίκες νεαρής ηλικίας και στη σημασία των δύο προγραμμάτων εμβολιασμών, παιδιών και εφήβων και ενηλίκων, για τον ιό που σχετίζεται με την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, εμβόλιο που χορηγείται δωρεάν σε όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Όσον αφορά στις ήδη ασθενείς, η Κατερίνα Παπακώστα προέταξε την ανάγκη ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα προβλέπει την ισότητα στην πρόσβαση υπηρεσιών θεραπείας και την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και του περιγύρου του.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Υφυπουργός Υγείας έκανε σαφή τον προσανατολισμό του Υπουργείου προς την προληπτική ιατρική και προανήγγειλε τις δράσεις πρόληψης καθώς και δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού σε Νοσοκομεία σε ολόκληρη την επικράτεια για όλες τις γυναίκες σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Στο μεταξύ, έρευνα για τη ενημέρωση των Ελλήνων γύρω από θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς, που πραγματοποίησε η Β' Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι το 48% των νέων ενημερώνεται για θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς από το Διαδίκτυο, το 32% από φίλους και μόνο το 7% από επαγγελματίες υγείας, παρά το γεγονός ότι είναι και οι πλέον αρμόδιοι για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών.

Να σημειωθεί πως σήμερα, από τις 8.00 π.μ. ως 13.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκαν δωρεάν εξετάσεις κατά Παπανικολάου (τεστ Παπ), καθώς και έλεγχος μαστών σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες στο Αρεταίειο Νοσοκομείο με τη συμβολή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ