ΥΓΕΙΑ

Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με ρευματοπάθεια

Τα άτομα που πάσχουν από ρευματική πολυμυαλγία -μια κοινή φλεγμονώδης διαταραχή που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία - έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κάποιο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση CMAJ.

Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με ρευματοπάθεια

Διάφορες φλεγμονώδεις ρευματολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, της ουρικής αρθρίτιδας, της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν το κατά πόσον μία από τις πιο κοινές φλεγμονώδεις ρευματολογικές παθήσεις - η ρευματική πολυμυαλγία - συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Στη νέα έρευνα, επιστήμονες από τη Μ. Βρετανία εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 3.249 ατόμων με ρευματική πολυμυαλγία και 12.735 ατόμων που δεν είχαν κανένα σύμπτωμα της πάθησης. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μετά από 12 χρόνια έρευνας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με ρευματική πολυμυαλγία είχαν υψηλότερο κίνδυνο όλων των αγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της στηθάγχης, της καρδιακής προσβολής, της αρτηριοσκλήρυνσης και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο κίνδυνος ήταν παρόμοιος για τους άνδρες και τις γυναίκες, και ήταν υψηλότερος κατά τους 6-12 πρώτους μήνες μετά τη διάγνωση με ρευματική πολυμυαλγία.

Η ηλικία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, αφού, όπως αποδείχτηκε, οι ασθενείς ηλικίας 50-59 ετών ήταν κατά 5 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν αγγειακές νόσους, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ρευματική πολυμυαλγία.

Διαβάστε επίσης:

Αντιμέτωποι με στρες, γραφειοκρατία & πρόσβαση στην θεραπεία οι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις

Πόνος στη φτέρνα: Αυτή η άσκηση θα σας σώσει

Το περπάτημά σας αποκαλύπτει 7 προβλήματα υγείας

Αυχενικό σύνδρομο: Ανακαλύψτε την αιτία του πόνου με ένα online test