ΥΓΕΙΑ

Το πότε δίνουμε στο μωρό για πρώτη φορά γλουτένη δεν μειώνει την πιθανότητα κοιλιοκάκης

Δύο νέες έρευνες φέρνουν απογοητευτικά νέα για τους γονείς που αναζητούν έναν τρόπο για να αποτρέψουν την μελλοντική κοιλιοκάκη σε παιδιά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω οικογενειακού ιστορικού της ασθένειας.

Το πότε δίνουμε στο μωρό για πρώτη φορά γλουτένη δεν μειώνει την πιθανότητα κοιλιοκάκης

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ούτε ο θηλασμός, αλλά ούτε και το πότε θα καταναλώσει ένα βρέφος τροφές που περιέχουν γλουτένη, επηρεάζει το αν στο μέλλον το παιδί θα αναπτύξει ευαισθησία/πρόβλημα στη γλουτένη.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό "παράθυρο" για να ευαισθητοποιήσουμε τον οργανισμό ενός παιδιού στη γλουτένη και το να καθυστερούμε να του δίνουμε τροφές με γλουτένη μέχρι να κλείσει το πρώτο έτος της ηλικίας του, απλά καθυστερεί την εκδήλωση συμπτωμάτων δυσανεξίας στη γλουτένη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σε γενικές γραμμές τα βρέφη δεν πρέπει να καταναλώνουν στερεές τροφές πριν κλείσουν τους 4-5 μήνες ζωής και πως το μητρικό γάλα (θηλασμός) εξακολουθεί να είναι πολύτιμο για την ανάπτυξή τους.

Η ευαισθησία (ή δυσανεξία) στη γλουτένη έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης στους διατροφολόγους τα τελευταία χρόνια, αλλά η κοιλιοκάκη (celiac disease) είναι κάτι περισσότερο από αυτό - είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από τη γλουτένη, μια ουσία που περιέχει το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Επηρεάζει τα κύτταρα του λεπτού εντέρου και μπορεί να προκαλέσει πόνο, διάρροια και άλλα συμπτώματα. Για άγνωστους λόγους, η κοιλιοκάκη είναι σε άνοδο και πλέον εκτιμάται πως είναι τέσσερις έως πέντε φορές πιο συχνή από ό,τι ήταν πριν από 50 χρόνια.

Οι ερευνητές εξέτασαν το κατά πόσο η τήρηση ενός "χρονοδιαγράμματος" στην ένταξη της γλουτένης στη διατροφή ενός βρέφους μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κοιλιακάκης σε μωρά με ένα στενό συγγενή που έχει την ασθένεια.

Η μία έρευνα εξέτασε τις περιπτώσεις πάνω από 700 βρεφών, τα οποία ξεκίνησαν να καταναλώνουν τροφές με γλουτένη, είτε στους 6 μήνες της ηλικίας τους ή αργότερα, στους 12 μήνες. Μετά από δύο χρόνια παρακολούθησης, περισσότερα μωρά από την πρώτη ομάδα εκδήλωσαν συμπτώματα κοιλιακάκης, αλλά μετά από πέντε χρόνια, οι δύο ομάδες είχαν ίδια ποσοστά κοιλιακάκης.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου ήταν το οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Στη δεύτερη έρευνα εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 944 βρεφών. Σε μερικά από αυτά δόθηκαν τροφές με μικρή περιεκτικότητα γλουτένης από την ηλικία των 4-6 μηνών και στα υπόλοιπα δόθηκε ένα placebo. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 5% των ατόμων και στις δύο ομάδες ανέπτυξε κοιλιοκάκη μέχρι να κλείσει τα 3 έτη ηλικίας.

Οι δύο έρευνες δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Τα 10 συμπτώματα που φανερώνουν δυσανεξία στη γλουτένη

Σας ενοχλεί η γλουτένη; Δείτε τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Δυσανεξία στη γλουτένη: Αναγνωρίστε τις προειδοποιητικές ενδείξεις

Κοιλιοκάκη στα παιδιά: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;