ΥΓΕΙΑ

Μύκητες στα πόδια ή τα γεννητικά όργανα: Απαραίτητες συμβουλές πρόληψης & αντιμετώπισης

Η λοίμωξη από μύκητα συνοδεύεται από την έντονη δυσφορία και τη φαγούρα, δεν αποτελεί όμως κίνδυνο για την υγεία μας.

Μύκητες στα πόδια ή τα γεννητικά όργανα: Απαραίτητες συμβουλές πρόληψης & αντιμετώπισης

Επειδή οι μύκητες προσβάλλουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων μόνο την επιδερμίδα και όχι τα εσωτερικά όργανα, αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα.

Δείτε ποια είναι τα συνηθέστερα είδη μυκήτων και τι πρέπει να κάνετε για να τους αποφύγετε ή να τους αντιμετωπίσετε.

- Δερματόφυτα

Ringworm

Η λοίμωξη από δερματόφυτα εκδηλώνεται με το τοπικό κοκκίνισμα της επιδερμίδας, ένα κυκλικό εξάνθημα που πρήζεται ελαφρώς και προκαλεί έντονη φαγούρα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος ή στο κεφάλι. Μεταδίδεται αρκετά εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, οπότε θα πρέπει να αποφεύγετε να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως πετσέτες ή χτένες. Φροντίστε να σκουπίζετε καλά το σώμα και τα πόδια σας μετά το μπάνιο, καθώς η υγρασία διευκολύνει τη μετάδοση και την εξάπλωση του μύκητα.

- Το «πόδι του αθλητή» (μυκητίαση του ποδιού)

Athletes Foot

Πρόκειται για κατηγορία μυκήτων (δερματόφυτων) που προσβάλλουν τις μεσοδακτύλιες πτυχές των ποδιών. Το φαινόμενο είναι πολύ συχνό σε αθλητές, απ' όπου και πήρε το όνομά του. Εκδηλώνεται με την έντονη φαγούρα, την αίσθηση καύσου και το ξεφλούδισμα της επιδερμίδας. Ο μύκητας μεταδίδεται εύκολα στο υγρό περιβάλλον των γυμναστηρίων και των αποδυτηρίων, από τις μολυσμένες πετσέτες, τις κάλτσες και τα παπούτσια. Δεν πρέπει ποτέ να περπατάτε ξυπόλυτοι στο μπάνιο, θα πρέπει να σκουπίζετε καλά τα πόδια σας, να αλλάζετε κάλτσες κάθε φορά που αλλάζετε παπούτσια και να μη φοράτε συνεχώς τα ίδια παπούτσια ώστε να αερίζονται.

- Μύκητες στα νύχια

nail fungus

Ο μύκητας μπορεί να προσβάλλει είτε τα χέρια είτε τα πόδια. Τα νύχια σπάνε πιο εύκολα, αποχρωματίζονται ή γίνονται τοπικά πιο χοντρά. Θα πρέπει να πλένετε συνέχεια τα χέρια και τα πόδια και να τα σκουπίζετε καλά. Να φοράτε πάντα στεγνές κάλτσες και να τις αλλάζετε συχνά, να μην περπατάτε ξυπόλυτοι σε κοινόχρηστα ντους και αποδυτήρια και να φοράτε άνετα παπούτσια ώστε να μην αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες ανάμεσα στα δάχτυλα. Επίσης, δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ το νυχοκόπτη ή το ψαλιδάκι για τα νύχια.

- Μυκητίαση γύρω από τα γεννητικά όργανα (επιδερμοφυτία των μηρογεννητικών πτυχών)

Jock Itch

Εκδηλώνεται με τα κόκκινα εξανθήματα και τη φαγούρα στη βουβωνική χώρα και είναι εξίσου συχνή σε άντρες και γυναίκες. Οφείλεται συχνά στις αυξημένες θερμοκρασίες και την υγρασία που αναπτύσσονται στην περιοχή μετά τη γυμναστική ή από τα στενά ρούχα.

- Αντιμετώπιση του μύκητα

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε μολυνθεί από μύκητα, αρχικά συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας. Η φαγούρα και τα κόκκινα εξανθήματα μπορεί να οφείλονται σε αλλεργία ή σε κάποια άλλη αιτία και να επιβάλλεται επομένως εξειδικευμένη θεραπεία. Εάν η λοίμωξη από το μύκητα είναι ήπια, οι ειδικές κρέμες συνήθως είναι αρκετές για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, ίσως χρειαστεί η χορήγηση θεραπείας από του στόματος με συνταγή γιατρού.

Διαβάστε επίσης:

Τα 4 αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεται μια γυναίκα
Ο κίνδυνος που κρύβουν τα σέξι εσώρουχα...
Πώς θα αποφύγετε τους μύκητες στα πόδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ