ΥΓΕΙΑ

Επιχείλιος έρπης: Πώς να τον διώξετε πιο γρήγορα

Συνεχίζει να προσβάλει εκατομμύρια ανθρώπους –και μάλιστα με αυξητικές τάσεις- και «σημαδεύει» με την ενοχλητική παρουσία του το πρόσωπό μας.

Επιχείλιος έρπης: Πώς να τον διώξετε πιο γρήγορα

Ο επιχείλιος έρπης είναι ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV).

Αρχικά προσβάλει τα επιθηλιακά κύτταρα του στόματος πριν μεταφερθεί μέσα στο νευρικό ιστό και το πρόσωπο, όπου παραμένει τελικά. Ο ιός μέχρι να δραστηριοποιηθεί παραμένει αδρανής μέσα στα νεύρα των χειλιών και του δέρματος του προσώπου.

Μόλις δραστηριοποιηθεί, εμφανίζεται κλινικά με επώδυνες φλύκταινες κυρίως στην περιοχή της μύτης και των χειλιών. Σ' αυτή τη φάση είναι επικίνδυνη η μετάδοσή του σε άλλα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των ματιών και τότε ακριβώς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Τι να κάνετε για να απαλλαγείτε γρηγορότερα από την παρουσία του!

Αποφεύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αργινίνη

Τέτοιες είναι ο καφές, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, η βρώμη, οι σταφίδες, το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, η καρύδα και οι φακές. Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που παρέχει την «τροφή» που είναι αναγκαία για την επιβίωση του ιού του έρπητα.

Αποφεύγετε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το γκρέιπφρουτ.

Καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη

Τέτοιες τροφές είναι το τυρί, το κοτόπουλο, τα αυγά, τα ψάρια, το γάλα, οι πατάτες, το βόειο κρέας, η μαγιά μπύρας, το γιαούρτι, τα λάχανα, το αβοκάντο, η παπάγια, το μάνγκο, τα βερίκοκα, τα μήλα, τα σύκα, και τα παντζάρια. Η λυσίνη βοηθά στην καταπολέμηση του έρπητα, και βοηθάει στην πρόληψη της εξάπλωσης του.

Προμηθευτείτε κρέμες με aciclovir

Ο επιχείλιος έρπης δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία καθώς υποχωρεί από μόνος του όταν ολοκληρώσει τον κύκλο του, που διαρκεί περίπου δέκα μέρες. Σημαντική ανακούφιση μπορεί να προσφέρουν κάποιες ειδικές κρέμες που περιέχουν aciclovir, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αναψυκτικά

Διαβάστε επίσης:

Έρπης γεννητικών οργάνων: Τα ένοχα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Κάντε το τεστ και δείτε πόση αχρωματοψία έχετε

AIDS: Τα πρώιμα και βασικά συμπτώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ