ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Γιατί οι άνθρωποι είχαν πιο υγιή δόντια πριν από 1.800 χρόνια

Γιατί οι άνθρωποι είχαν πιο υγιή δόντια πριν από 1.800 χρόνια

Στη διαπίστωση ότι η στοματική υγεία των ανθρώπων που ζούσαν πριν από 1.800 χρόνια ήταν πολύ καλύτερη από αυτή των σύγχρονων ανθρώπων, κατέληξαν οι Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο King's College του Λονδίνου (KCL).

Αυτό προέκυψε από την εξέταση 303 κρανίων από ένα χώρο ταφής της ρωμαϊκής Βρετανίας στο Πάουντμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας, στην αναζήτηση ιχνών οδοντικών προβλημάτων, όπως η τερηδόνα και η περιοδοντική νόσος, δηλαδή η χρόνια ουλίτιδα που έχει φθείρει τα ούλα ή και το υποκείμενο οστό της γνάθου.

Η Βρετανία ήταν επαρχία της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας από το 43 π.Χ. έως το 409 μ.Χ. Τα κρανία που εξετάστηκαν είναι της περιόδου 200 έως 400 μ.Χ. και φυλάσσονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (NHM) του Λονδίνου.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες του KCL, μόνο το 5% από αυτά έφερε ίχνη μέτριας έως σοβαρής περιοδοντίτιδας.

Ωστόσο στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες η ουλίτιδα είναι πολύ πιο συχνή. Στη Βρετανία πάσχει ποσοστό έως 30% των ενηλίκων και στις ΗΠΑ ο ένας στους δύο στις ηλικίες άνω των 30 ετών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας (AAP).

Στην Ελλάδα υγιές περιοδόντιο έχει μόνο το 11,8% των ατόμων ηλικίας 35-44 ετών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).

Εξίσου σημαντικό είναι και το εύρημα ότι μόνο στο ένα στα δύο κρανία υπήρχαν δόντια με τερηδόνα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές του KCL στην «Βρετανική Οδοντική Επιθεώρηση» (BDL), οι άνθρωποι που ζούσαν στο Πάουντμπερι μεταξύ 200 και 400 μ.Χ. ακολουθούσαν μία διατροφή που ήταν πλούσια σε ακατέργαστα δημητριακά και έτσι από μικρή ηλικία παρουσίασαν εκτεταμένη φθορά στα δόντια τους λόγω τριβής.

Γενετικά ήταν όμοιοι με τους σύγχρονους Ευρωπαίους, ενώ όσοι επιζούσαν των νοσημάτων της παιδικής ηλικίας που τους αποδεκάτιζαν εκείνη την εποχή, είχαν προσδόκιμο επιβιώσεως γύρω στα 40 χρόνια.

«Η παρούσα μελέτη δείχνει σημαντική επιδείνωση της στοματικής υγείας από την ρωμαϊκή εποχή έως σήμερα», είπε η κυρία Θέϋα Μόλεσον, αρχαιολόγος στο NHM.

«Αυτό πιθανώς οφείλεται σε σύγχρονες συνήθειες, όπως το κάπνισμα, που αποτελεί έναν από τους παράγοντες που ευνοούν την περιοδοντίτιδα» διευκρινίζει.