ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πώς να διαλέξετε το ιδανικό μαξιλάρι

Πώς να διαλέξετε το ιδανικό μαξιλάρι

Η χρήση του κατάλληλου μαξιλαριού παίζει σημαντικό ρόλο στον ύπνο.

Πολλές έρευνες που αφορούν τον πόνο στον αυχένα, έχουν δείξει ότι η επιλογή του κατάλληλου μαξιλαριού είναι πιο σημαντική και από την επιλογή στρώματος.

Η χρήση πολύ χαμηλών και μαλακών μαξιλαριών από όσους κοιμούνται στο πλάι ή η χρήση ψηλών και σκληρών μαξιλαριών από όσους κοιμούνται ανάσκελα ή μπρούμυτα, μπορούν να οδηγήσουν σε αυχενικούς πόνους λόγω της πίεσης που ασκείται κατά τη διάρκεια του ύπνου στη σπονδυλική στήλη.

Το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή του ιδανικού για σας μαξιλαριού, είναι η στάση του σώματός σας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αν κοιμάστε ξαπλωμένος ανάσκελα χρειάζεστε ένα μαλακό ή μέτριο μαξιλάρι που θα υποστηρίζει το κεφάλι σας, χωρίς να αναγκάζεστε να γείρετε τη σπονδυλική σας στήλη. Ένα μαξιλάρι με γέμιση χαμηλής πυκνότητας μπορεί να σας παρέχει αυτή την υποστήριξη.

Αν κοιμάστε μπρούμυτα θα χρειαστείτε ένα μαλακό μαξιλάρι με την ελάχιστη υποστήριξη (χαμηλό), ώστε να μπορείτε να γυρνάτε το κεφάλι σας καθώς κοιμάστε χωρίς να ασκείτε μεγάλη πίεση στο λαιμό σας.

Αντιθέτως, αν κοιμάστε στο πλάι, θα χρειαστείτε ένα πιο σκληρό μαξιλάρι, με μεγαλύτερο όγκο (ψηλό) ώστε να υποστηρίζει καλύτερα το κεφάλι σας και να κρατά ευθυγραμμισμένη τη σπονδυλική σας στήλη, προσφέροντάς σας ένα πιο άνετο και ξεκούραστο ύπνο.

Τι γίνεται όμως όταν κοιμάστε πότε στο πλάι και πότε με την πλάτη ή με την κοιλιά; Μία λύση είναι να χρησιμοποιήσετε δύο μαλακά ή μέτρια μαξιλάρια. Όταν κοιμάστε στο πλάι να έχετε και τα δύο και όταν κοιμάστε ανάσκελα ή μπρούμυτα να κρατάτε μόνο το ένα.

Τύποι μαξιλαριών ανάλογα με τα υλικά τους

Μερικοί από τους όρους που χρησιμοποιούμε συχνά για να περιγράψουμε τις ιδιότητες των υλικών των μαξιλαριών και των παπλωμάτων είναι οι εξής:
• Αντιαλλεργικό: Προϊόν που δεν προκαλεί αλλεργίες.
• Υποαλλεργικό: Προϊόν του οποίου η σύνθεση ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών.
• Αλλεργιογόνο: Οι εκκρίσεις των ακάρεων σκόνης που υπάρχουν παντού είναι αλλεργιογόνες ουσίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα υποκείμενα (πχ. κρίση άσθματος).
• Ανθεκτικό στους λεκέδες: Μία ειδική επεξεργασία που προστατεύει τα προϊόντα από κάθε είδους λεκέδες και τα κάνει να δείχνουν καινούρια για περισσότερο καιρό.
• Αντιακαρικό: Αποτρέπει την ανάπτυξη των ακάρεων σκόνης, τα οποία είναι υπεύθυνα για πολλές αλλεργίες.
• Αντιβακτηριακό: Μειώνει την ανάπτυξη των βακτηρίων.
• Αντιμηκυτιακό: Προλαμβάνει στην ανάπτυξη ορισμένων μικροσκοπικών μηκύτων οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την επιβίωση των ακάρεων.
• Cluster (μπαλάκια πολυεστέρα): Ίνες που μετατρέπονται σε μπαλάκια πολυεστέρα. Το ιδανικό εσωτερικό γέμισμα για μαξιλάρια.
• Σιλικονούχο: Ίνα με σιλικονούχο τελείωμα ώστε να είναι πιο μαλακό.

BEST OF NETWORK