ΥΓΕΙΑ

Πώς να μειώσετε τις αλλεργίες που σας πιάνουν σε εσωτερικούς χώρους

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το ότι ο Χειμώνας έχει μηδενικά επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα δεν σώζει τα άτομα με αλλεργίες από σχετικές εξάρσεις αυτήν την περίοδο.

Πώς να μειώσετε τις αλλεργίες που σας πιάνουν σε εσωτερικούς χώρους
Bigstock

Δυστυχώς, ο κρύος καιρός μας κρατάει σε εσωτερικούς χώρους, αυξάνοντας τις πιθανότητες εξάρσεων από ερεθιστικούς παράγοντες σε αυτό το κλειστό περιβάλλον.

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αλλεργίες σε εσωτερικούς χώρους, που προκαλούνται από ακάρεα σκόνης, κατοικίδια ζώα, κατσαρίδες και μούχλα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (AAAAI).

Αλλά υπάρχουν τρόποι να μειωθεί η έκθεση σε αυτά τα αλλεργιογόνα.

Ακάρεα σκόνης

Για παράδειγμα, τα ακάρεα της σκόνης ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες 21°C και πάνω και σε επίπεδα υγρασίας πάνω από 75%. Η μείωση του θερμοστάτη και η χρήση αφυγραντήρα μπορεί να μειώσει την παρουσία τους στο σπίτι σας.

Τα περιττώματα που αφήνουν τα ακάρεα της σκόνης μπορούν να μειωθούν καλύπτοντας το στρώμα, τα ελατήρια και τα μαξιλάρια του κρεβατιού σας με ειδικό ύφασμα ή με ειδικά πλαστικά καλύμματα. Θα πρέπει επίσης να πλένετε τα κλινοσκεπάσματα κάθε εβδομάδα σε ζεστό νερό και να τα στεγνώνετε καλά είτε στον ήλιο, είτε με ζεστό αέρα σε στεγνωτήριο.

Άτομα με υψηλή αλλεργία στα ακάρεα σκόνης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απαλλαγούν από κάθε μοκέτα και να καθαρίζουν τακτικά τα χαλιά στο σπίτι.

Κατοικίδια

Πολλοί είναι αλλεργικοί σε ορισμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σάλιο, τις νεκρές νιφάδες του δέρματος ή τα ούρα των τριχωτών ζώων. Όλοι οι σκύλοι και οι γάτες φέρουν αυτές τις πρωτεΐνες.

Το καλύτερο είναι να κρατήσετε το κατοικίδιό σας έξω από την κρεβατοκάμαρα και τα άλλα δωμάτια όπου περνάτε πολύ χρόνο, αν και κάτι τέτοιο είναι πρακτικώς δύσκολο.

Θα πρέπει επίσης να σκουπίζετε τακτικά τα χαλιά με ηλεκτρική σκούπα εξοπλισμένη με φίλτρο HEPA και να μην έχετε γενικώς μοκέτες στο σπίτι.

Κατσαρίδες

Τα περιττώματα κατσαρίδων περιέχουν ένα αλλεργιογόνο, επομένως πρέπει να κλείσετε καλά όλες τις ρωγμές, τις σχισμές και τα παράθυρα όπου ένα από τα παράσιτα μπορεί να εισέλθει στο σπίτι σας.

Ομοίως, διορθώστε και σφραγίστε όλες τις βρύσες και τους σωλήνες που παρουσιάζουν διαρροή για να μην επιτρέψετε στις κατσαρίδες πρόσβαση στο νερό που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Η καθαριότητα είναι προπύργιο ενάντια στις κατσαρίδες. Κρατήστε τα τρόφιμα καλυμμένα και πλένετε όλα τα πιάτα αμέσως μετά τη χρήση, συμπεριλαμβανομένων των πιάτων με τροφές για κατοικίδια. Σκουπίζετε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα, καθαρίστε το πάτωμα μετά τα γεύματα και χρησιμοποιήστε δοχεία σκουπιδιών με σφιχτά καπάκια.

Θα πρέπει επίσης να σκουπίζετε τακτικά όλες τις επιφάνειες της κουζίνας και ειδικά κάτω από συσκευές στον πάγκο, όπου μπορούν να συγκεντρωθούν ψίχουλα.

Μούχλα

Μπορείτε να αποτρέψετε την μούχλα εσωτερικών χώρων επισκευάζοντας και σφραγίζοντας στέγες ή σωλήνες που έχουν διαρροή και χρησιμοποιώντας έναν αφυγραντήρα σε υγρά υπόγεια. Απλώς φροντίστε να αδειάζετε το δοχείο νερού και να καθαρίζετε τακτικά τις μονάδες καθαρισμού.

Οποιαδήποτε μούχλα έχει ήδη αναπτυχθεί μπορεί να αφαιρεθεί από σκληρές επιφάνειες χρησιμοποιώντας νερό, απορρυπαντικό και διάλυμα χλωρίνης 5%.

Πρέπει επίσης να αποφεύγετε να στρώνετε χαλιά σε τσιμεντένιο ή υγρό δάπεδο και να την αποθήκευση αντικειμένων σε υγρά μέρη του σπιτιού.

Πηγή: healthday.com