ΥΓΕΙΑ

Τροφικές αλλεργίες: Γιατί είναι απειλητικές για την καρδιά

Σινάνη Αικατερίνη

Η ευαισθησία σε κοινά αλλεργιογόνα, όπως είναι τα γαλακτοκομικά και τα φιστίκια, θα μπορούσε να αποτελεί αιτία καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Τροφικές αλλεργίες: Γιατί είναι απειλητικές για την καρδιά

Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να είναι συγκρίσιμος με τους κινδύνους που εγκυμονούν το κάπνισμα, ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν χιλιάδες ενήλικες σε βάθος χρόνου και διαπίστωσαν ότι όσοι παρήγαν αντισώματα IgE ως αντίδραση στα γαλακτοκομικά και άλλα τρόφιμα, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετιζόταν με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν λαμβάνονταν υπόψη παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Η ισχυρότερη σύνδεση αφορούσε το αγελαδινό γάλα, ενώ σημαντική ήταν η σύνδεση και σε όσους κατανάλωναν τακτικά φιστίκια και γαρίδες.

«Αν και αυτές οι αποκρίσεις μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρές για να προκαλέσουν οξείες αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα, μπορεί ωστόσο να προκαλέσουν φλεγμονή και με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως καρδιακές παθήσεις», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, καθώς περίπου το 15% των ενηλίκων παράγει αντισώματα IgE ως απόκριση στο αγελαδινό γάλα, τα φιστίκια και άλλες τροφές.

Ενώ τα αντισώματα αυτά προκαλούν σε ορισμένους ανθρώπους σοβαρές τροφικές αλλεργίες, πολλοί ενήλικες που τα παράγουν δεν έχουν εμφανή τροφική αλλεργία.

Η έρευνα διαπίστωσε μάλιστα ότι η ισχυρότερη σχέση με τον θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια, αφορούσε άτομα που είχαν τα αντισώματα αλλά συνέχιζαν να καταναλώνουν τακτικά τις ένοχες τροφές, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είχαν σοβαρή τροφική αλλεργία.

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα αντισώματα των τροφίμων προκαλούν τον αυξημένο κίνδυνο, καθώς είναι πιθανό να παίζουν ρόλο και άλλοι γενετικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Είναι επίσης πιθανό η καρδιαγγειακή νόσος να αυξάνει τον κίνδυνο για τροφικές αλλεργίες, αν και τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν το αντίθετο.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω μελετών για την καλύτερη κατανόηση των συνεπειών του ευρήματός τους, πριν προχωρήσουν σε συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αντιμετωπίζουν ή διαχειρίζονται τις τροφικές αλλεργίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Allergy and Clinical Immunology.