ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο λιναρόσπορος μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση: Τι είναι ανάγκη να ξέρετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι αλλεργίες στον λιναρόσπορο είναι σπάνιες, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι αυξάνονται.

Ο λιναρόσπορος μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση: Τι είναι ανάγκη να ξέρετε
Bigstock

Ο λιναρόσπορος είναι ένα κοινό συμπλήρωμα διατροφής γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Οι λιναρόσποροι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα και μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Οι λιναρόσποροι καταναλώνονται ολόκληροι ή αλεσμένοι και προστίθενται σε πολλά κοινά τρόφιμα όπως ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά.

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων αλλεργικής αντίδρασης σε λιναρόσπορο

Δύο νέα περιστατικά που παρουσιάστηκαν στην ετήσια επιστημονική συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) στο Anaheim της Καλιφόρνια, υποδηλώνουν ότι η αλλεργία στον λιναρόσπορο μπορεί να ακολουθήσει παρόμοια μοτίβα με άλλες αλλεργίες IgE (ανοσοσφαιρίνη), όπως οι ξηροί καρποί ή τα αυγά.

Σε μια περίπτωση, ένα νήπιο ενάμισι έτους παρουσίασε εξάνθημα στο πρόσωπο και στο στήθος του 20 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός πακέτου από πλιγούρι βρώμης με προαναμεμιγμένο λιναρόσπορο: ήταν η πρώτη του έκθεση στον λιναρόσπορο. Η αντίδραση αυτολύθηκε εντός τεσσάρων ωρών και ένα τεστ με τσίμπημα δέρματος έδειξε αλλεργίες σε άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Η δεύτερη περίπτωση επικεντρώνεται σε μια ζωγράφο που ανέπτυξε δερματίτιδα εξ επαφής που ήταν αρκετά σοβαρή ώστε να παρεμποδίζει τη δουλειά της. Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Richard M. Harris, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος, μαζί με τους συνεργάτες του στο Allergy and Asthma Associates του Los Angeles Medical Group, είπαν ότι το εξάνθημά της δεν αντιδρούσε και σε τέτοιες περιπτώσεις, ζητάται πάντα το επάγγελμα του/της ασθενούς. Ένα τεστ επιθέματος έδειξε μια αντίδραση στον λιναρόσπορο και μια έρευνα των υλικών που χρησιμοποιούσε στη ζωγραφική της έδειξε μια σειρά από χρώματα με βάση το έλαιο λιναρόσπορου.

Αυτές οι δύο περιπτώσεις μαζί υποδηλώνουν ότι αν και οι περιπτώσεις αλλεργιών στον λιναρόσπορο είναι σπάνιες, μοιράζονται κάποιες ομοιότητες με άλλες IgE και δερματικές αλλεργίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στον λιναρόσπορο

Σύμφωνα με την ειδική αλλεργιολόγο, δρ. Alana Xavier De Almeida, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων στον λιναρόσπορο που μπορεί να εκδηλωθούν παρόμοια με άλλες τροφικές αλλεργίες από IgE, όπως τα φιστίκια, τα γαλακτοκομικά ή τα οστρακοειδή, και όπως αυτές οι αλλεργίες, μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε από τα συστήματα οργάνων του σώματος.

Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να είναι:

  • κνίδωση (φαγούρα στο δέρμα)
  • αγγειοοίδημα (μεγάλες κυψέλες)
  • ερύθημα (υπερβολικό κοκκίνισμα)
  • λαρυγγικό οίδημα (απόφραξη του λάρυγγα από οίδημα)
  • καταρροή
  • βρογχοσπασμός
  • ναυτία
  • εμετός
  • κοιλιακό άλγος
  • διάρροια
  • αναφυλαξία
Flaxseed-Oil-linarosporos-elaio

Πόσο συχνή είναι η αλλεργία στον λιναρόσπορο;

Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι οι αλλεργίες στον λιναρόσπορο είναι σπάνιες.

Ωστόσο, δεδομένης της πρόσφατης αύξησης της δημοτικότητας του λιναρόσπορου ως συμπληρώματος διατροφής, δεν υπάρχει επαρκής έρευνα για την εν λόγω αλλεργία, δήλωσε η δρ. De Almeida:

“Ο επιπολασμός της αλλεργίας στον λιναρόσπορο δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένος και θεωρείται σχετικά σπάνιος σε σύγκριση με τις αλλεργίες σε κοινά τρόφιμα όπως τα φιστίκια, τα αυγά ή τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στον λιναρόσπορο λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητάς του ως υγιεινής τροφής, θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει αυξημένη τάση στα αναφερόμενα περιστατικά. Είναι σημαντικό για τους ερευνητές και τους επαγγελματίες υγείας να παρακολουθούν αυτές τις τάσεις”.

Πρέπει να αποφύγετε τον λιναρόσπορο εάν έχετε άλλες αλλεργίες;

Άτομα με γνωστές αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς ή σπόρους είναι σώφρον να συμβουλευτούν τον γιατρό ή τον αλλεργιολόγο τους για να προσδιορίσουν την ευαισθησία τους στον λιναρόσπορο. Εντούτοις δεν υπάρχουν ισχυρές γνωστές συνδέσεις μεταξύ τους, είπε ο δρ. Purvi Parikh, αλλεργιολόγος στο Allergy & Asthma Network.

“Παρόλο που ο λιναρόσπορος δεν είναι ένα από τα πιο κοινά εννέα αλλεργιογόνα υψηλού κινδύνου, είναι πάντα καλή ιδέα η έγκαιρη σταδιακή εισαγωγή οποιουδήποτε αλλεργιογόνου (με την εποπτεία αλλεργιολόγου), εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Οι κύριες αντενδείξεις θα ήταν το σοβαρό έκζεμα και η προϋπάρχουσα αλλεργία στα αυγά, είπε.

“Οι αλλεργίες σε διαφορετικά τρόφιμα προκαλούνται γενικά από συγκεκριμένες πρωτεΐνες. Αν και μπορεί να υπάρχει κάποια διασταυρούμενη αντίδραση μεταξύ ορισμένων αλλεργιογόνων, όπως άλλοι ξηροί καρποί, όσπρια και σπόροι, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να δημιουργηθούν οποιεσδήποτε συνδέσεις”, διευκρίνισε η δρ. De Almeida.

Είναι ασφαλές να δίνουμε στα βρέφη οτιδήποτε με λιναρόσπορο;

Δεδομένης της έλλειψης εκτεταμένης σχετικής έρευνας, ο βέλτιστος χρόνος για την εισαγωγή του λιναρόσπορου στη διατροφή ενός βρέφους δεν έχει καθοριστεί πλήρως, είπε η δρ. De Almeida, αλλά η υπάρχουσα γνώση για άλλα παρόμοια αλλεργιογόνα μπορεί να προσφέρει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές:

“Μελέτες έχουν δείξει τα πλεονεκτήματα της εισαγωγής ορισμένων αλλεργιογόνων, όπως τα φιστίκια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, σε βρέφη ηλικίας μεταξύ 4-6 μηνών, οδηγώντας σε μείωση του γενικού επιπολασμού των τροφικών αλλεργιών. Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουμε την εισαγωγή του λιναρόσπορου στα παιδιά, αλλά δεν υπάρχουν τρέχοντα στοιχεία ότι η πρώιμη εισαγωγή λιναρόσπορου μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μελλοντικής αλλεργικής αντίδρασης”.

Όπως και με την σταδιακή εισαγωγή τροφών όπως τα αυγά ή το φυστικοβούτυρο, οι γονείς θα πρέπει να ενσωματώνουν μικρές δόσεις λιναρόσπορου σε ένα βρέφος και να εστιάζουν μόνο σε ένα αλλεργιογόνο τη φορά, είπε η ίδια και πρόσθεσε:

“Στη συνέχεια οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν το παιδί για τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες και να εισάγουν μόνο μία νέα αλλεργιογόνο τροφή κάθε φορά, ώστε να μπορούν να προσδιορίσουν με σαφήνεια τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. Ο λιναρόσπορος μπορεί εύκολα να αναμειχθεί σε πουρέ ή γιαούρτι. Υπάρχουν επίσης πολλές εμπορικά διαθέσιμες επιλογές για κράκερ και ψωμιά με λιναρόσπορο”.

Πηγή: healthline.com