ΥΓΕΙΑ

Αλλεργία από πιθανή μούχλα στο σπίτι: Τι συμπτώματα θα έχετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όταν κάποιος έχει αλλεργία στην μούχλα, το ανοσοποιητικό του σύστημα αντιδρά υπερβολικά όταν εισπνέει σπόρια μούχλας.

Αλλεργία από πιθανή μούχλα στο σπίτι: Τι συμπτώματα θα έχετε
Bigstock


Μια αλλεργία στην μούχλα μπορεί να προκαλέσει βήχα, φαγούρα στα μάτια και άλλα συμπτώματα. Σε μερικούς ανθρώπους συνδέεται με το άσθμα και η έκθεση προκαλεί εξάρσεις περιορισμένης αναπνοής και άλλα συμπτώματα των αεραγωγών.

Αλλεργία στην μούχλα: Συμπτώματα

Προκαλεί τα ίδια συμπτώματα που εμφανίζονται σε άλλους τύπους αλλεργιών του ανώτερου αναπνευστικού. Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας που προκαλείται από μια αλλεργία στην μούχλα είναι:

  • Φτέρνισμα
  • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • Βήχας και οπισθορινική ενστάλαξη
  • Κνησμός στα μάτια, την μύτη και τον λαιμό
  • Υγρά μάτια
  • Ξηρό, φολιδωτό δέρμα

Τα συμπτώματα αλλεργίας στην μούχλα διαφέρουν από άτομο σε άτομο και κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Μπορεί να έχετε συμπτώματα όλον το χρόνο ή να εκδηλώνονται μόνο ανά χρονικές περιόδους. Μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα όταν ο καιρός είναι υγρός ή όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με υψηλές συγκεντρώσεις μούχλας.

Αλλεργία λόγω μούχλας και άσθμα

Τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να προκληθούν από την έκθεση σε εισπνεόμενα σπόρια μούχλας. Σε μερικούς η έκθεση σε ορισμένα είδη μούχλας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κρίση άσθματος. Τα συμπτώματα του άσθματος είναι:

  • Βήχας
  • Συριγμός
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σφίξιμο στο στήθος

Αλλεργία στην μούχλα: Αιτίες

Όπως κάθε αλλεργία, τα συμπτώματα αλλεργίας στην μούχλα πυροδοτούνται από μια υπερβολικά ευαίσθητη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν εισπνέετε μικροσκοπικά, αερομεταφερόμενα σπόρια μούχλας, το σώμα τα αναγνωρίζει ως ξένους εισβολείς και αναπτύσσει αντισώματα (που σας προκαλούν την αλλεργία) για να τα καταπολεμήσουν.

Η έκθεση σε σπόρια μούχλας μπορεί να προκαλέσει αντίδραση αμέσως ή και πιο καθυστερημένα.

Διάφορα είδη μούχλας είναι κοινά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μόνο ορισμένα είδη μούχλας προκαλούν αλλεργίες. Το να είστε αλλεργικοί σε έναν τύπο μούχλας δεν σημαίνει ότι θα είστε αλλεργικοί σε έναν άλλο. Μερικές από τις πιο κοινές μούχλες που προκαλούν αλλεργίες είναι τα είδη alternaria, aspergillus, cladosporium και penicillium.

Αλλεργία στην μούχλα: Επιπλοκές

Ορισμένες φορές οι επιπτώσεις από τη διαρκή έκθεση σε πιθανή μούχλα στο σπίτι είναι πιο σοβαρές. Σε εκείνες τις περιπτώσεις μπορεί να συμβούν τα εξής:

  • Άσθμα: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σε άτομα αλλεργικά στην μούχλα, η εισπνοή σπόρων μπορεί να προκαλέσει έξαρση άσθματος. Εάν έχετε αλλεργία στην μούχλα και άσθμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σοβαρής κρίσης άσθματος.
  • Αλλεργική μυκητιασική ιγμορίτιδα: Προκύπτει από μια φλεγμονώδη αντίδραση σε μύκητες στα ιγμόρεια.
  • Αλλεργική βρογχοπνευμονική ασπεργίλλωση: Αυτή η αντίδραση σε μύκητες στους πνεύμονες μπορεί να συμβεί σε άτομα με άσθμα ή κυστική ίνωση.
  • Υπερυαίσθητη πνευμονίτιδα: Αυτή η σπάνια κατάσταση εμφανίζεται όταν η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια -όπως σπόρια μούχλας- προκαλεί φλεγμονή των πνευμόνων. Μπορεί να προκληθεί και από την έκθεση σε σκόνη στον χώρο εργασίας εργασία.

Άλλα προβλήματα που προκαλούνται από μούχλα

Εκτός από τα αλλεργιογόνα, η μούχλα μπορεί να θέσει άλλους κινδύνους για την υγεία των ευπαθών ατόμων. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις του δέρματος ή των βλεννογόνων. Γενικά, ωστόσο, η μούχλα δεν προκαλεί συστηματικές λοιμώξεις παρά μόνο σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως εκείνα που έχουν HIV/AIDS ή που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Πηγή: mayoclinic.org