ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Η υπνική άπνοια παράγοντας κινδύνου για την απώλεια μνήμης

Η υπνική άπνοια παράγοντας κινδύνου για την απώλεια μνήμης

Τα άτομα που πάσχουν από υπνική άπνοια αντιμετωπίζουν δυσκολίες απομνημόνευσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά πληροφορίες που σχετίζονται με τοποθεσίες και με την πλοήγηση στο χώρο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Journal of Neuroscience.

Στο πλαίσιο πειραματικής δοκιμής, παρατηρήθηκε πως όταν οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν χωρίς αναπνευστικό βοήθημα οι επιδόσεις τους στα τεστ χωροταξικής μνήμης ήταν χαμηλότερες.

«Σύμφωνα με δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα, η φάση REM του ύπνου (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών), κατά την οποία βλέπουμε τα όνειρα, είναι σημαντική για τη λειτουργία της χωροταξικής μνήμης, ωστόσο η θεωρία δεν είχε αποδειχθεί πως ισχύει και για τον άνθρωπο», δηλώνει ο επικεφαλής της σχετικής μελέτης Δρ Andrew Varga από το Ιατρικό Κέντρο Langone της Νέας Υόρκης.

Η λεγόμενη χωροταξική μνήμη αφορά στην απομνημόνευση βασικών πληροφοριών σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο και την πλοήγησή μας σε αυτόν, όπως η διαδρομή που ακολουθούμε για να πάμε στη δουλειά μας ή πού αφήσαμε τα κλειδιά μας.

Όπως τονίζει ο Varga, όταν διακόπτεται ο ύπνος –όπως συμβαίνει στην περίπτωση της υπνικής άπνοιας– είναι δυσκολότερο να αποτυπωθούν νέες χωροταξικές αναμνήσεις.

Προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο η υπνική άπνοια επηρεάζει τη χωροταξική μνήμη, οι ερευνητές ζήτησαν από 18 ασθενείς να περάσουν δύο νύχτες στο εργαστήριο. Στη μία περίπτωση χρησιμοποιήθηκε ειδικό βοήθημα διευκόλυνσης της αναπνοής (συσκευή CPAP) ενώ στην άλλη όχι.

Και στις δύο περιπτώσεις, πριν κοιμηθούν και αφού ξυπνήσουν, οι συμμετέχοντες έπρεπε να ολοκληρώσουν επίσης ένα τεστ χωροταξικής μνήμης.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι επιδόσεις των συμμετεχόντων όταν είχαν κοιμηθεί με το βοήθημα ήταν κατά 30% υψηλότερες.

Δεν μπορούν, ωστόσο, να πουν με βεβαιότητα κατά πόσο τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στο διακοπτόμενο ύπνο λόγω υπνικής άπνοιας ή στην ελλιπή παροχή οξυγόνου που συνεπάγεται η πάθηση.

BEST OF NETWORK

Σχολεία: Άνοιγμα Γυμνασίων - Λυκείων 1η Φεβρουαρίου εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Θεσσαλονίκη: Μέλος της ασφαλείας της ΠΑΕ Άρης ο ένας από τους δράστες της αιματηρής συμπλοκής

'Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας

«Βρέχει» λεφτά από την επόμενη εβδομάδα: Πότε πληρώνονται επιδόματα, συντάξεις και αποζημιώσεις

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αναστολές Ιανουαρίου - Οι πληρωμές

Μπεκατώρου: Ξέσπασμα της τότε 11χρονης αθλήτριας - «Ήταν βιασμός με όλο το νόημα» (video)

Survivor Spoiler 21/1: Αποχωρεί οικειοθελώς η Ανθή Σαλαγκούδη; (Vid)

Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Ποιοι θα κάνουν 12 μήνες, ποιοι εξαιρούνται - Από πότε θα ισχύει

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε θα δουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους οι δικαιούχοι

Χαλάρωση περιορισμών: Δεν βιάζονται κυβέρνηση και ειδικοί για ανοίγματα – Πάει πίσω η εστίαση

Ανθή Σαλαγκούδη: Σε βίντεο του 2018 είχε προβλέψει τη συμμετοχής της στο Survivor; (vid)