ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Οι ενοχλήσεις που δείχνουν πολύποδα στον τράχηλο

Οι ενοχλήσεις που δείχνουν πολύποδα στον τράχηλο

Ο πολύποδας του τραχήλου είναι μία καλοήθης μάζα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό περίβλημα της μήτρας, το ενδομήτριο.

Συνήθως συνδέεται με τη μήτρα με έναν λεπτό μίσχο, μπορεί όμως να έχει και πλατιά βάση (αλλοίωση που απαντάται στο 10% των γυναικών που υποβάλλονται σε υστερεκτομή), η οποία εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών.

Το μέγεθος του πολύποδα μπορεί να ποικίλει, από λίγα χιλιοστά έως μερικά εκατοστά (όσο ένα σουσάμι) μέχρι αρκετά εκατοστά (όσο μια μπάλα του γκολφ ή και μεγαλύτερος).

Ο καλοήθης αυτός όγκος μπορεί να αντιδρά ή όχι στις ωοθηκικές ορμόνες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον φυσιολογικό ιστό του ενδομητρίου, ωστόσο οι γυναίκες που έχουν πολύποδες έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο στο ενδομήτριο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Ποια συμπτώματα σχετίζονται με πολύποδα στον τράχηλο

-Ακανόνιστη περίοδος. Πολλές γυναίκες έχουν συχνά απρόβλεπτες περιόδους μεταβλητού διαστήματος.

-Αιμορραγία μεταξύ περιόδων

-Συσπάσεις της μήτρας και διαστολή του τραχηλικού στομίου. Αν επιμολυνθούν, προκαλούν δύσοσμες εκκρίσεις και η γυναίκα πονάει.

-Κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση

-Υπογονιμότητα

Μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν μόνο ελαφρά αιμορραγία, κηλίδες αίματος ή ακόμη και να μην έχουν κανένα σύμπτωμα.

Ακριβώς επειδή οι πολύποδες συχνά είναι ασυμπτωματικοί, μπορεί να ανακαλυφθούν τυχαία σε μια προληπτική γυναικολογική εξέταση, στο ενδοκολπικό υπερηχογράφημα ή στην υστεροσαλπιγγογραφία στα πλαίσια ελέγχου υπογονιμότητος.

Η επέμβαση εκλογής είναι η υστεροσκόπηση. Το υστεροσκόπιο είναι ένα ενδοσκόπιο με το οποίο ελέγχεται η ενδομητριακή κοιλότητα με άμεση οπτική επαφή. Με τη μέθοδο αυτή ελέγχονται και αφαιρούνται οι πολύποδες χωρίς να επηρεάζεται η ανατομική ακεραιότητα των ευαίσθητων γεννητικών οργάνων της γυναίκας.

 

Διαβάστε επίσης:

Κονδυλώματα & μυρμηγκιές vs. κρεατοελιές: Δείτε τις διαφορές

Τι μπορεί να κρύβει η καταρροή