ΥΓΕΙΑ

Τι προκαλεί το «πάγωμα του εγκεφάλου» όταν τρώμε κάτι κρύο

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους εκείνον τον πολύ οξύ πόνο, που μοιάζει σαν "σουβλιά" στο μέτωπο, όταν καταναλώνουν κάτι που είναι πολύ κρύο, όπως ένα παγωτό.

Τι προκαλεί το «πάγωμα του εγκεφάλου» όταν τρώμε κάτι κρύο

Αυτό το "πάγωμα" στον εγκέφαλο έχει ιατρική ορολογία που βασίζεται στον πόνο (άλγος) τον οποίο αισθανόμαστε στα νεύρα που βρίσκονται στα γάγγλια και ονομάζεται sphenopalatine ganglioneuralgia.

Όταν κάτι κρύο αγγίξει τον ουρανίσκο σας, η ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας στον ιστό διεγείρει τα νεύρα και προκαλεί ταχεία διαστολή και διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή είναι μια προσπάθεια του οργανισμού να κατευθύνει όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα στην περιοχή για να ζεσταθεί.

Η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων ενεργοποιεί τους υποδοχείς του πόνου, μια διαδικασία κατά την οποία απελευθερώνονται ουσίες γνωστές ως "προσταγλανδίνες". Αυτές αυξάνουν την ευαισθησία στον πόνο και προκαλούν φλεγμονή, ενώ αποστέλλουν σήματα μέσω του τριδύμου νεύρου στον εγκέφαλο για να τον προειδοποιήσουν για το πρόβλημα.

Επειδή το τρίδυμο νεύρο είναι επίσης υπεύθυνο για την μεταφορά σημάτων για τον πόνο στο πρόσωπο, ο εγκέφαλος ερμηνεύει το σήμα του πόνου, ως προερχόμενο από το μέτωπο. Δηλαδή η πραγματική η αιτία του πόνου είναι σε μια διαφορετική τοποθεσία από το σημείο στο οποίο τον αισθάνεστε.

Το "πάγωμα του εγκεφάλου" ξεκινάει συνήθως περίπου 10 δευτερόλεπτα από την στιγμή που καταναλώσετε κάτι πολύ κρύο και διαρκεί περίπου μισό λεπτό.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο καφέ να πίνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη

Μήπως σας λείπει ύπνος; Κάντε το τεστ του λεπτού!

Τις καταναλώνετε σίγουρα αλλά δε γνωρίζετε ότι διαλύουν το DNA σας

Εξαγωγή φρονιμίτη: Πότε πρέπει να γίνεται και γιατί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ