ΥΓΕΙΑ

Άνοια σωματίων Lewy: Τι είναι η πάθηση από την οποία έπασχε ο Robin Williams

Νέα στοιχεία ήρθαν στο φως με την ανακοίνωση του πορίσματος από τη νεκροψία του Robin Williams πριν από μερικές ημέρες.

Άνοια σωματίων Lewy: Τι είναι η πάθηση από την οποία έπασχε ο Robin Williams

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Ιατροδικαστικό Τμήμα της κομητείας Μαρίν, στην Καλιφόρνια, ο ηθοποιός δεν έπασχε μόνο από Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο αλλά και από μια προοδευτική μορφή άνοιας που ονομάζεται Άνοια Σωματίων Lewy (Lewy body disease).

Πρόκειται για μια μορφή άνοιας που εκδηλώνεται με δυσκολίες στην κίνηση, σύγχυση και παραισθήσεις.

Η Άνοια Σωματίων Lewy είναι η δεύτερη συνηθέστερη μορφή άνοιας, όμως συχνά δεν εντοπίζεται ή η διάγνωση είναι λανθασμένη, επειδή τα συμπτώματα είναι όμοια ή συνυπάρχουν με αυτά του Πάρκινσον ή του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH).

Οι ασθενείς συχνά αντιμετωπίζουν παραισθήσεις που τους καταπονούν συναισθηματικά. Μπορεί να πιστεύουν ότι κάποιος τους κυνηγά, με αποτέλεσμα να κατακλύζονται από φόβο, άγχος και θυμό.

Επίσης, είναι πιθανό οι ασθενείς να αντιμετωπίζουν δυσκολία συγκέντρωσης και να μην μπορούν να κάνουν σύνθετες σκέψεις. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί μυϊκή ακαμψία και επακόλουθη δυσκολία στην κίνηση, συμπτώματα που εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στη Νόσο Πάρκινσον. Διαφέρει από το Αλτσχάιμερ ως προς την επίδραση στη μνήμη, καθώς στην περίπτωση αυτή δεν παρατηρείται απώλεια.

Αν και η νεκροψία του Robin Williams επιβεβαίωσε την ύπαρξη της πάθησης, παραμένει άγνωστο κατά πόσο ο ηθοποιός είχε εκδηλώσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης:

Είναι μόλις 12 ετών κι όμως πάσχει από άνοια
Το ύψος μας φανερώνει αν κινδυνεύουμε από άνοια
Μαθήματα υγείας απευθείας από το... νεκροτομείο