ΥΓΕΙΑ

Ποια παιδιά έχουν καλύτερη σωματική και συναισθηματική υγεία

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σε παγκόσμια κλίματα αύξηση της ηλικίας κατά την οποία οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί. Πυκνώνουν μάλιστα και οι περιπτώσεις γυναικών που γίνονται μητέρες ακόμη και μετά τα 50.

Ποια παιδιά έχουν καλύτερη σωματική και συναισθηματική υγεία

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτό είναι μια ένδειξη ότι οι γυναίκες επικεντρώνονται περισσότερο στην καριέρα τους ή τα ζευγάρια πλέον σκέφτονται με περισσότερη ωριμότητα την ευθύνη της ανατροφής ενός παιδιού.

Παρά το γεγονός ότι η τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία έχει σχετιστεί με προβλήματα υγείας, όπως επιπλοκές κατά τον τοκετό και την κύηση που επηρεάζουν την μακροπρόθεσμη υγεία μητέρας και εμβρύου, νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Human Biology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μεγάλης ηλικίας γονείς απολαμβάνουν καλύτερη υγεία στη μετέπειτα στη ζωή τους.

Μάλιστα, η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι μεσήλικοι άνδρες που ήταν υπέρβαροι είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι γενικά σε καλή κατάσταση, αν είχαν γεννηθεί από ώριμους ηλικιακά γονείς. Δεν είχαν μόνο χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, αλλά είχαν επίσης καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιωμένο μεταβολισμό γλυκόζης, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη ήταν μικρός.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας Γουέιν Κάτφιλντ, μελέτησαν τους δείκτες υγείας 70 ανδρών, κατά μέσο όρο 46 ετών.

Αν και δεν κατάφεραν να διακρίνουν αν το όφελος υγείας προερχόταν από την ηλικία της μητέρας, του πατέρα ή και των δύο, καταλήγουν στο συμπέρασμα που αντικρούει τις σημερινές αντιλήψεις ότι η προχωρημένη ηλικία τεκνοποίησης εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας αλλά και του παιδιού.

Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύθηκε το περασμένο καλοκαίρι έδειξε ότι τα βρέφη που γεννιούνται από γυναίκες άνω των 40 ετών έχουν καλύτερη σωματική και συναισθηματική υγεία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπίρκμπεκ στο Λονδίνο και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου κατέγραψαν την υγεία παιδιών που είχαν γεννηθεί από γυναίκες άνω των 40 ετών και την συνέκριναν με παιδιών που είχαν γεννηθεί από γυναίκες κάτω των 30 ετών.

Τελικά, η σύγκριση έδειξε ότι τα παιδιά των μεγαλύτερων μαμάδων είχαν 22% μικρότερο κίνδυνο να τραυματιστούν κατά λάθος και σχεδόν κατά το ένα τρίτο μικρότερες πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο, μέχρι την ηλικία των τριών ετών.

Επίσης, ήταν πιθανότερο να έχουν καλύτερη συναισθηματική υγεία, αφού η πιθανότητα διαμάχης μεταξύ των γονέων και του παιδιού μειωνόταν όσο αυξανόταν η μητρική ηλικία. Η γλωσσική ανάπτυξη σε ηλικία τριών και τεσσάρων ετών επίσης ήταν καλύτερη στα παιδιά αυτά.