ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Τα οφέλη της μητρότητας σε μεγάλη ηλικία

Τα οφέλη της μητρότητας σε μεγάλη ηλικία

Αν και η απόκτηση παιδιών σε προχωρημένη ηλικία κρύβει αρκετούς κινδύνους, εν τούτοις έχει και σημαντικά οφέλη.

Σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Global Health, οι γυναίκες που καθυστερούν να γίνουν μητέρες, ενδεχομένως να μεγαλώνουν τελικά υγιέστερα και πιο μορφωμένα παιδιά, συγκριτικά με εκείνες που επιλέγουν να τεκνοποιήσουν νωρίς.

Η Δρ Καρολάιν Φαλ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον της Μ. Βρετανίας, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 19.403 βρέφη που είχαν γεννηθεί σε πέντε χώρες, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Ινδία, Φιλιππίνες και Νότιο Αφρική.
Τα στοιχεία κάθε χώρας αφορούσαν διάφορες χρονικές περιόδους του διαστήματος 1969 - 1989 και αφορούσαν την μητρική ηλικία και την κατάσταση του παιδιού μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των δύο ετών.

Οι μητέρες ήταν κατά μέσο όρο 26 ετών. Οι γυναίκες στην Βραζιλία ήταν οι νεότερες, 25,8 ετών, ενώ στην Γουατεμάλα οι μεγαλύτερες, 27,2 ετών.

Τα παιδιά των μητέρων 19 ετών και κάτω είχαν 20%-30% αυξημένο κίνδυνο χαμηλού σωματικού βάρους και πρόωρου τοκετού. Επίσης, είχαν 30%-40% πιθανότητες αναπτυξιακού προβλήματος σε ηλικία δύο ετών και να μην ολοκληρώσουν τη φοίτηση στο Γυμνάσιο.

Οι ερευνητές συνεκτίμησαν και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των μητέρων βάσει του μορφωτικού τους επιπέδου, την οικογενειακή κατάσταση, την εθνικότητα και τον τόπο κατοικίας. Ακόμα και τότε όσο μεγαλύτερη η ηλικία της μητέρα τόσο περισσότερα τα πλεονεκτήματα για το παιδί.

Βέβαια, η έρευνα δεν μελέτησε στοιχεία, για το κάπνισμα, τη διατροφή της μητέρα και τον θηλασμό των παιδιών.

Όπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα της μελέτης, η μητρότητα σε μεγάλη ηλικία ενδεχομένως να συνεπάγεται και καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που προάγουν την υγεία και ανάπτυξη του παιδιού.

 

Διαβάστε επίσης:

Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά που γεννιούνται από μεγάλους μπαμπάδες

Ποια παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτισμού

BEST OF NETWORK

PlusQueen